Filip Uremović zbog pandemije trenira u rodnoj Požegi: Mamina kuhinja je najbolja, a bez „čak-čaka“ mogu!

Filip Uremović zbog pandemije trenira u rodnoj Požegi

Dok u Rusiji baš kao i u ostatku svijeta bijesni pandemija koronavirusa, većina naših nogometaša koji kruh zarađuju igrajući u ruskim prvoligašima, vratila se u domovinu. Kako više nema grupnih okupljanja i treninga, Požežanin Filip Uremović (23), nekadašnji branič Dinama i naše mlade reprezentacije je iz tatarskog Kazanja (820 km istočno od Moskve) – doletio u Zagreb i odmah se uputio u rodnu Zlatnu dolinu.

- U posljednji tren prije zatvaranja granice sam izašao iz Rusije, a zajedno sa suigračem Silvijem Begićem i s Kristijanom Bistrovićem te Slovencem Jakom Bijolom iz CSKA-a. Iznajmili smo privatni zrakoplov kako bi u vrijeme bez nogometa bili sa svojim obiteljima! Naravno, već na zagrebačkom aerodromu mi je propisana mjera samoizolacije koju sam do kraja ispoštovao – ističe Uremović koji boje prvoligaša Rubina brani već dvije godine.

Teška je kriza zahvatila i inače dobrostojeće ruske prvoligaške klubove pa su uveli mjere štednje. Režu se plaće, a nogometaši dobrovoljno pristaju na umanjenje od 50 posto. Kako kaže jedan od ponajboljih Rubinovih igrača, plaća će im za ožujak, travanj i svibanj biti upola manja s napomenom uprave kluba da postoji mogućnost povrata tih sredstava u budućnosti, iako ni igrači trenera Leonida Sluckog točno ne znaju kako će na kraju ispasti jer još ništa nisu potpisali.

Ruski prvoligaši su na prisilnim praznicima do 31. svibnja, a čeka se odluka o nastavku lige (koja bi do 2. kolovoza trebala završiti) pa će se prema tome prilagoditi sve ostalo. Odigrana su 22 kola od ukupno 30. Momčad Rubina na ljestvici i ne stoji bajno, 14. su od ukupno 16 klubova s istim brojem bodova kao i Orenburg. Prilično je gusto jer čak je sedam klubova unutar sedam bodova. Na vrhu devet bodova od Ćorlukinog Lokomotiva bježi Zenit, a začelje drži Ahmat iz Groznog, najveći konkurent za eventualno ispadanje iz lige, ali sada je sve moguće pa i njihov ostanak.

- Vrijeme nije loše samo za nogometaše već za sve ljude. Ekonomska situacija nije bajna i ukoliko treba stisnuti zube nekoliko mjeseci, mislim da nitko zbog toga neće propasti. Čitam u novinama da u Liverpoolu ne smanjuju plaće, ali igrači zauzvrat daju novac u humanitarne svrhe, ali politika svakog kluba se razlikuje i možda neki bogati klubovi ništa ne smanjuju. Moj klub financiraju naftaši i znamo kakva je trenutna situacija s cijenama nafte. Nitko ne voli izgubiti novac, ali ako je vrijeme takvo, izdržat ćemo – pojašnjava Uremović.

Ruska Federacija nije mala, a život u svakom njezinom kutku je zanimljiv, a što je čovjek dalje o najvećih gradova poput Moskve, Sankt Peterburga ili Jekaterinburga  – još zanimljiviji!

- Na Kazanj sam naviknuo i sviđa mi se jer je pristupačan, a ljudi OK! Liga je odlična i može se napredovati i profesionalno i životno. Nogometni kamp mi je udaljen desetak minuta od stana što je fantastično kada se uzme u obzir da je većina ruskih nogometnih baza daleko od grada. Jedini je prigovor vezan za prometnu izoliranost jer svi letovi prema našem dijelu svijeta idu preko Moskve. Nekada je postojao izravni let za Beograd, a šuška se da bi ga u bližoj budućnosti opet mogli vratiti što bi bio pravi pogodak – dodaje Uremović koji ugovor s Rubinom ima do lipnja 2024. godine.

S mladom hrvatskom reprezentacijom u svojoj 21. je završio priču i jedina repka, ona u kojoj bi mogao zaigrati je ona A. Međutim, za nju još nije dobio poziv, a s izbornikom Dalićem do sada nikada nije razgovarao.

- Naravno da kao svaki igrač očekujem poziv i bio bih sretan kada bi se to dogodilo. Veliki je ponos i čast igrati za svoju zemlju. Da budem iskren, to je složeno pitanje jer imamo puno dobrih igrača i konkurencija je velika na svakoj poziciji. Vidjet ćemo u dogledno vrijeme – nada se hrvatski legionar iz ruskog Tatarstana.

U Požegi svakodnevno trenira, vrijeme s obitelji prolazi brzo, a valjda će uskoro i epidemija prestati pa će prvim zrakoplovom u Kazanj, klub u kojem je popularan i koji na njega računa i u ovim teškim vremenima. Poglavito jer ga u majci Rusiji hvale, do kraja ovog dijela prvenstva je bio jedan od top tri obrambena igrača.

- Još uvijek trebam puno napredovati jer sam mladi igrač, a jedno je statistika, a drugo biti na terenu. Godi mi biti u društvu Ivanovića, Rakitskog…Na dobrom sam putu! – skromno je kao uvijek zaključio Filip Uremović.

 

Odmor uz Soprano i hranu

Hrvatski branič svoje vrijeme krati uz serije koje obožava. Najdraža mu je Obitelj Soprano, a na pitanje nedostaje li mu poznata tatarska i istočnjačka slastica čak-čak, odgovara niječno. Probao je tu slasticu nekoliko puta, ali može bez nje jer ipak mama Andreja kuha najbolje i prema željoteci!

 

Šuškalo se odlasku u Celtic, ali…

Prošle je godine u Kazanj stigla ponuda Celtica vrijedna navodno pet milijuna eura, ali su je Rusi glatko odbili. Prema pisanju medija, bez deset milijuna nisu htjeli razmatrati. Uremoviću je klauzula 12 milijuna, ali koliko je realno da će doista dobiti, pokazat će naredne godine.

 

 foto: Slobodan Kadić

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.