Preminuo Prof. Dr. Branimir Kuleš, prvi predsjednik Hrvatskog karate saveza i osnivač Dragovoljačke jedinice za posebne namjene

Prof. Dr. Branimir Kuleš

U četvrtak 24. rujna 2020. godine, u Zagrebu je nakon duge i teške bolesti u 81. godini preminuo prof. dr. Branimir Kuleš, stručnjak juda i karatea, dragovoljac Domovinskog rata te prvi zapovjednik Dragovoljačke jedinice za posebne namjene sastavljene isključivo od studenata i profesora. Prof. Dr. Kuleš predavao je predmet Judo na Fakultetu za fizičku kulturu, danas poznatom pod nazivom Kineziološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, od 1964. do 2005. godine. Kao redoviti profesor na Kineziološkom fakultetu bio je šef katedre za judo i karate, objavio je 36 znanstvenih radova, 21 stručni rad, napisao šest knjiga od kojih su četiri udžbenici za studente te preveo na hrvatski sedam knjiga.

U Judo savezu Hrvatske i Karate savezu Hrvatske djelovao je kao predsjednik stručno trenerskih komisija i selektor, osnovao je prvi samostalni Hrvatskoi karate savez 1990. godine, uveo ga u Europsku i Svjetsku karate federaciju te uspješno obnašao dužnost predsjednika HKS-a u najtežem razdoblju za Hrvatsku. Hrvatska reprezentacija osvojila je pod njegovim vodstvom i vodstvom njegovih suradnika 1. mjesto na otvorenom prvenstvu Skandinavije 1981. godine u kontakt karateu te 1. mjesto na Svjetskom prvenstvu u taekwondo-u u Mađarskoj 1987. godine.

Prof. dr. Branimir Kuleš (u sredini), savjetnik selektora za kondicijske pripreme taekwondo reprezentacije 1981.

Zbog izuzetnog poznavanja borilačkih športova sudjelovao je u pripremanju specijalnih jedinica policije u Domovinskom ratu, a i sam je kao dragovoljac te jedan od legendarnih osnivača Dragovoljačke jedinice za posebne namjene na tadašnjem Fakultetu za fizičku kulturu 20. ožujka 1991. godine bio njihov pripadnik te sudjelovao u ratu. Uz brojne nagrade i društvena priznanja koje je prof. Kuleš tijekom života primio za svoj rad na fakultetu i za djelovanje u športu, valja izdvojiti godišnju Državnu nagradu za šport „Franjo Bučar“ te Spomenicu Domovinskog rata.

Zbog epidemioloških mjera komemoraciji će moći nazočiti ograničeni broj pozvanih osoba, ponajprije najuže rodbine, prijatelja i dužnosnika. Svi ostali mogu odati počast prof. Kulešu na posljednjem ispraćaju u ponedjeljak, 28. rujna 2020., u 13.20 na Krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj.

Športski duh, ljubav prema domovini i borilačkim športovima, rad u nastavi i znanosti te ponos svojim studentima i dragovoljcima Domovinskog rata, obilježili su životni put Prof. Dr. Branimira Kuleša. Zbog toga će ga se mnogi zauvijek sjećati. Počivao u miru dragi profesore, suborče i prijatelju!

Prof. dr. Branimir Kuleš (lijevo) Izvor: www.kaportal.net.hr

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.