Hrvatska pobijedila Švicarsku golovima Brekala i Pašalića

Hrvatska pobijedila Švicarsku golovima Brekala i Pašalića

Hrvatska reprezentacija je u St. Gallenu u prijateljskoj utakmici pred 4.5000 gledatelja pobijedila vrlo dobru reprezentaciju Švicarske rezultatom 2:1.Švicarska je povela u 31. minuti golom Marija Gavranovića, a tri minute prije kraja prvog poluvremena izjednačio je Josip Brekalo na asistenciju Domagoja Bradarića. Hrvatska je povela u 67. minuti preko Marija Pašalića, asistirao mu je Ante Budimir. 

Hrvatska je tako upisala pobjedu uoči dvije bitne utakmice u Ligi nacija, a izbornik je u šarenom sastavu mogao vidjeti još neke igrače na koje može računati, prije svega Domagoja Bradarića iza kojeg je odlična utakmica. Bila je to svojevrsna uvertira dvama uzastopnim susretima u Ligi nacija, sa Švedskom i Francuskom.

Nakon dva poraza u nizu od Portugala (1:4) i Francuske (2:4), Hrvatskoj je prijetilo da tek drugi put u povijesti izgubi tri utakmice u nizu. To joj se dogodilo jedino uoči SP-a u Njemačkoj 2006. godine, kada je izgubila prijateljske utakmice s Poljskom (0:1) i Španjolskom (1:2), a potom otvorila SP porazom od Brazila (0:1).


Izbornik Zlatko Dalić najavio je priliku za igrače koji dosad nisu imali veliku minutažu u reprezentaciji, pa je od prve minute na terenu bio debitant  Domagoj Bradarić, koji je pokazao dojmljivu igru, nadopunjavao se izvrsno s Melnjakom na lijevoj strani, a bio je i asistent za gol.

Uvodne minute donijele su aktivnu igru Dalićevih izabranika, ali zaprijetili su prvi Švicarci. Prva prijetnja hrvatskim vratima došla je nakon kornera preko Rodrigueza u osmoj minuti, pucao je iskosa, no Livaković brani. Dvije minute kasnije pucao je na drugoj strani s 18 metara Josip Brekalo, nažalost lopta je otišla preko gola. U 23. minuti Gavranović je izašao sam pred Livakovića, au klupskom dvoboju "oči u oči" naš vratar Livaković obranio je udarac Dinamovog napadača. Nažalost, treću priliiku Švicarci su napokon iskoristili, Xhaka je u 31. minuti nabacio, a Gavranović glavom u pravom golgeterskom stiilu poslao loptu u kut gola pored nemoćnog Livakovića i domaćin je poveo s 1:0.

Vatreni su odmah zaigrali aktivnije i pet minuta kasnije Bruno Petković je imao stopostotnu šansu, ubacio mu je sa strane izvrsnu paralelnu loptu Melnjak, no napadač Dinama je s pet metara poslao loptu pored vratnice. U 42. minuti ipak izjednačenje - loptu je u prostor ukoso dobio debitant Bradarić,  izbjegao je zaleđe i dobro je to istrčao te ubacio oštro u sredinu prema Brekalu u sredinu, a on je efektno iz prve "stisnuo" loptu i svadao vratara Omlina. Mogli smo i povesti prije poluvremena, u 44. minuti dobru priliku imao je Bradarić, ali njegov udarac je blokiran. Na poluvremenu švicarski izbornik zamijenio je čak trojicu igrača, Izašli su Xhaka, Rodriguez i Mehmedi, a u igri su Freuler, Zuber i Vargas, dok je Dalić uveo samo Brozovića umjesto Badelja.

Drugi dio počeo je pritiskom domaćina, prvo je Bradarić u zadnji tren u 47. minuti uspio izbiti loptu ispred Lotombe, a isti igrač nešto kasnije oštro i opasno puca s više od 20 metara, ali njegov udarac je nekako ukrotio Livaković. U 56. minuti umjesto Kovačića u igri je Marko Rog, a umjesto Petkovića Budimir.

U 59. minuti je Ćaleta-Car lijepo proigrao Uremovića, koji je pobjegao u kontru i dodao Budimiru, a ovaj prosljeđuje Pašaliću, kojem lopta bježi s noge. No osam  minuta kasnije lijepa akcija Hrvatske i gol - Budimir je ubacio u sredinu, na lopti su bila dvojica hrvatskih igrača, a u mrežu ju je poslao Pašalić. To je veznjaku Atalante prvijenac u redovima Vatrenih. U 71. minuti  Jedvaj se okliznuo i izgubio loptu, koju je uzeo Vargas. Ušao je u kazneni prostor i pucao s lijeve strane, no Livaković brani. Od 75. minute u igru su ušli kapetan Modrić i Perišić, a izašli su Pašalić i Brekalo. Priliku su imali Švicarci i u 81. minuti, Itten je pucao iskosa s desne strane, ali preko gola.

Bio je to četvrti hrvatsko - švicarski međusobni susret nakon proglašenja neovisnosti i prva pobjeda naše reprezentacije. Na Euru 2004. bilo je neriješeno (0:0), a Švicarska je pobjedu upisala u prijateljskoj utakmici 2012. u Splitu (4:2), dok je u prijateljskoj utakmici 2014. godine, također odigranoj u St. Gallenu, bilo 2:2.

Hrvatska reprezentacija se u četvrtak vraća u Zagreb gdje će se nastaviti pripremati za nastavak Lige nacija i utakmice protiv Švedske (11. listopada) i Francuske (14. listopada) na stadionu Maksimir. "Vatreni" se nakon dva kola skupine 3 elitnog razreda natjecanja nalaze na začelju skupine s dva poraza i razlikom pogodaka 3-8. Švedska je također, startala s dva poraza, dok Francuska i Portugal imaju po šest bodova.

Foto: Afp

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.