Sportaši iz Međimurja osvajali su medalje na Olimpijskim igrama te na svjetskim i europskim prvenstvima, bili su članovi hrvatskih reprezentacija u raznim sportovima i ostvarivali zapažene nastupe na svjetskoj sportskoj sceni, a  takvu praksu nastavljaju i danas. Iznimno važan trag u bogatoj sportskoj povijesti ostavili su Franjo Punčec, svjetski tenisački as, jedan od najboljih hrvatskih sportaša i osvajač Davis Cup-a i polufinalist Wimbledona te Branko Zorko, prvi osvajač olimpijske medalje u atletici u samostalnoj Republici Hrvatskoj. U novijoj povijesti možemo izdvojiti osvajača srebrne olimpijske medalje u gimnastici Filipa Udea, perspektivnu tenisačicu Antoniju Ružić,  svjetskog prvaka u sportskom ribolovu Alana Perka, svjetsku prvakinju u karateu Luciju LesjakNaš kraj uistinu živi za sport i uspjehe svojih sportaša bez čije predanosti, truda i napornog rada ne bismo bili na putu prema tituli Europske regije sporta 2022.“, kazao je župan Posavec te zahvalio svima koji sudjeluju u pripremi kandidature.

Sport kao dio turističke ponude ima sve značajniju i zapaženiju ulogu, a zahvaljujući geografskom položaju i klimatskim uvjetima koji vladaju ovim područjem, Međimurje je pogodno za turizam, posebice sportski te smo pozicionirani kao kvalitetna cikloturistička destinacija. No, kao i u svim drugim područjima, želimo  se unaprjeđivati i u pogledu sportskog turizma, a titula „Europske regije sporta 2022.“ pritom će nam uvelike pomoći.

Članovi komisije, predsjednik udruženja ACES Europe Gian Francesco Lupattelli, generalni tajnik Hugo Alonso, potpredsjednik John Swanson i član ocjenjivačkog odbora Lukas Vorel Adams, Međimursku županiju kao regiju sporta upoznali su putem opsežne i pažljivo pripremljene dokumentacije koju je izradila Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, posebno pripremljene prezentacije te promotivnog video filma, a  predstavnici Županije uspješno su odgovorili i na sva dodatna pitanja Komisije ACES Europe.

Međimurska županija je prva županija u Republici Hrvatskoj koja se kandidirala za ovaj važan naslov na čemu je čestitao i generalni tajnik Hugo Alonso. „Sportski profil Međimurske županije je na samom vrhu europske ljestvice, a najbolje to dokazuju gradovi Čakovec i Prelog koji već nose titulu Europskih gradova sporta. Cilj kandidature Međimurske županije je promocija tjelesne aktivnosti i sporta za sve kao stil života. Čestitam županiji na izvrsnoj prezentaciji kandidature za Europsku regiju sporta 2022 i veselimo se Vašem skorašnjem ulasku u ACES Europe mrežu“.

Digitalnoj evaluaciji nazočili su pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, stručni suradnik za sport Nenad Ujlaki, tajnik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije Tomica Jakopec, dopredsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije Mario Vukoja te kao vanjski suradnik Međimurske županije na ovom projektu, Berislav Čižmek, europski lobist i direktor konzultantsko – EU lobističke tvrtke CBBS iz Zagreba, koja surađuje s udruženjem ACES Europe na kandidaturama gradova iz Hrvatske i Adriatic regije.

Promotivni video film možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://youtu.be/ke0DUEnvZuU