„Kauboji jedva „iščupali“ bod protiv Japana

„Kauboji jedva „iščupali“ bod protiv Japana

Hrvatska rukometna reprezentacija otvorila je Svjetsko prvenstvo u Egiptu neočekivanim remijem 29:29 protiv Japana, spasivši se od poraza golom Ivana Čupić u posljednjim sekundama iz sedmerca.

„Kockasti“ su skoro cijeli susret bili u rezultatskom zaostatku, u pojedinim trenucima i sa šest golova, da bi u zadnjim sekundama ipak iščupali remi.

Marino Marić je sa sedam pogodaka bio najbolji strijelac Hrvatske. Četiri pogotka postigli su Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić, a po tri puta su mrežu zatresli Zlatko Horvat, Ivan Čupić i Ivan Martinović. Strijelce Japana predvodili su Yuto Agaire i Rennosuke Tokuda s po pet pogodaka.

Posljednje plasirana reprezentacija s prošlog Svjetskog prvenstva tako je došla do jednog od svojih najvećih rezultata u povijesti, a gotovo cijelu utakmicu su izabranici Islanđanina Dagura Sigurdssona bili na pragu senzacionalne pobjede.

Pogodak Manuela Štrleka kojim su hrvatski rukometaši otvorili utakmicu činio se kao dobra najava za dvoboj s Japancima, ali ispostavilo se, barem u ovom slučaju, po jutru se nije moglo zaključiti kakav će biti dan. Naime, to je bilo jedino vodstvo Hrvatske na utakmici, a Japanci su u prvom poluvremenu četiri puta imali prednost od čak šest golova.

Brza i pokretljiva japanska obrana i isti takav napad zadavali su nevjerojatne probleme izabranicima Line Červara, pogotovo u prvih 27 minuta. Prvo odvajanje Japanci su imali serijom od pet pogodaka, kojom su poveli 7:2 u 12. minuti. Kad je u 27. minuti Mizumachi pogodio za 17:11 hrvatski brod je bio opasno nagnut. No, uz Pešićeve obrane i golove Šarca, Marića i Cindrića 'kauboji' su na poluvrijeme otišli sa samo tri pogotka zaostatka.

U drugom poluvremenu su Japanci u prvih deset minuta održavali prednost do četiri pogotka, da bi serijom 3-0 Hrvatska u 46. minuti došla na samo gol zaostatka, kad je napadački 'proradio' kapetan Domagoj Duvnjak.

Tek u 48. minuti pogotkom Ilije Brozovića na dodavanje Cindrića za 23:23 hrvatski rukometaši su došli do prvog izjednačenja nakon 2:2. Nažalost, do konačnog preokreta nije došlo, iako je Hrvatska u više navrata imala priliku doći do vodstva. Najveću je imao Ivan Čupić minulu i pol prije kraja, kad je pri rezultatu 28:28 njegov zicer s krila obranio japanski pričuvni vratar Sakai. Čupić se za taj promašaj iskupio pogodivši sedmerac za konačnih 29:29.

To je tek druga utakmica na otvaranju svjetskih prvenstava u kojoj hrvatski rukometaši nisu uspjeli pobijediti, a prva u kojoj su odigrali neodlučeno. Jedini poraz doživjela je također reprezentacija pod vodstvom Line Červara, prije 18 godina u Portugalu od Argentine. Ta je priča imala bajkovit završetak, jer je hrvatski pohod završio osvajanjem prvog i jedinog naslova svjetskog prvaka.

Hrvatski rukometaši će drugu utakmicu u Aleksandriji igrati u nedjelju od 18 sati, a suparnik će im biti reprezentacija Angole koja je u prvom kolu poražena od Katara s 25:30.

Najefikasniji u sastavu Katara bio je Madadi s osam golova, po sedam su dodali Marzo i Berrached, dok su po pet golova za Angolu postigli Aguiar i Pestana.

Plasman u drugi krug SP-a izborit će tri prvoplasirane reprezentacije iz skupine.

HRVATSKA - JAPAN 29-29 (14-17)
Aleksandrija. Dvorana: Borg Al Arab. Suci: Samir Krichen i Samir Makhlouf  (Tunis).


HRVATSKA: Pešić, Šunjić; Marić 7, Duvnjak 4, Horvat 3, Šarac 1, Štrlek 2, Čupić 3 (2), Musa, Mamić 1, Šebetić, Cindrić 4, Brozović 1, Mandić, Martinović 3, Šipić


JAPAN: Iwashita, Sakai; Kasahara, Kitazume, Narita 3, S. Tokuda, Watanabe 1, Doi 1, Motoki 4, Tamakawa 2, Yoshino 4, Agarie 5 (1), Demura, Mizumachi 3, Takano 1, R. Tokuda 5 (2)
ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta, Japan 6 minuta
SEDMERCI: Hrvatska 2/2, Japan 3/4


REZULTATI:
HRVATSKA - Japan 29-29 (14-17)
Katar - Angola 30-25 (14-13)

LJESTVICA:
1. Katar 1 1 0 0 30-25 2
2. HRVATSKA 1 0 1 0 29-29 1
2. Japan 1 0 1 0 29-29 1
4. Angola 1 0 0 1 25-30 0

2. kolo - 17. siječnja:
Katar - Japan
Angola - HRVATSKA

3. kolo - 19. siječnja:
Japan - Angola
HRVATSKA – Katar

Foto: REUTERS

Izvor: HRT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.