Filip Zubčić osvojio srebrnu medalju

Filip Zubčić osvojio srebrnu medalju

Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić osvojio je srebrnu medalju u paralelnom veleslalomu na Svjetskom prvenstvu u Cortini d'Ampezzo! To je prva hrvatska medalja na svjetskim smotrama nakon osam godina i Ivice Kostelića i ukupno deseta medalja hrvatskog skijanja na SP-ima, od čega je pet uzela Janica Kostelić, tri Ivica Kostelić, jednu Natko Zrnčić Dim, a sad jednu i Zubčić. Imamo šest zlata, dva srebra i dvije bronce.

Zubčić je u svom prvom nastupu na SP-u u Cortini odmah stigao do medalje osvojivši srebro nakon što je u finalu izgubio od Francuza Mathieua Faivrea s 48 stotinki sekunde zaostatka.

Sjajni hrvatski skijaš na putu do finala bio je bolji od Nijemca Stefana Luitza, potom u četvrtfinalu od Amerikanca Rivera Radamusa, te u polufinalu od Švicarca Loica Meillarda. Nažalost, pobjednički niz prekinuo je Faivre.

Prva je to medalja za hrvatsko skijanje nakon kombinacijskog srebra Ivice Kostelića u Schladmingu 2013. godine, te deseta ukupno.

Broncu je osvojio Švicarac Loic Meillard,koji je bio bolji od Nijemca Alexandera Schmida.

Zanimljivo, Zubčić je na svakoj stepenici na putu do zlata, osim u finalu, prvo startao na sporijoj plavoj stazi, a potom na crvenoj dostizao zaostatak.

Luitz je u prvoj vožnji osmine finala imao 23 stotinke sekunde prednosti, no Zubčić je drugom vožnjom nadoknadio zaostatak i na koncu slavio sa 0.20 sekunde prednosti.

U četvrtfinalu ga je čekao Amerikanac River Radamus. Nakon prve vožnje Amerikanac je imao 34 stotinke sekunde prednosti, no Filip je fantastičnom drugom vožnjom slavio s 0.62 sekunde prednosti.

Slijedio je polufinalni okršaj sa Švicarcem Loicom Meillardom i nova pobjeda hrvatskog skijaša.

Švicarac je prvu vožnju na bržoj crvenoj stazi završio s pola sekunde prednosti, no Filip je još jednom nadoknadio zaostatak i sa svega dvije stotinke sekunde prednosti ušao u finale.

U finalu je Zubčić u prvoj vožnji startao na crvenoj stazi, bio je u prednosti, no u središnjem dijelu staze je napravio pogrešku i na koncu je imao 0.23 sekunde zaostatka. Nažalost, u drugoj vožnji nije uspio nadoknaditi zaostatak i na koncu je bio drugi.

Osim Zubčića, u jutarnjim kvalifikacijama nastupio je i Istok Rodeš, ali nije uspio izboriti plasman u osminu finala.

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.