Zubčić odličan u drugoj vožnji, ali ipak ostao bez medalje

Zubčić odličan u drugoj vožnji, ali ipak ostao bez medalje

Filip Zubčić ostao je na korak do pobjedničkog postolja osvojivši četvrto mjesto u veleslalomu na Svjetskom prvenstvu u talijanskoj Cortini d'Ampezzo, gdje je svoje drugo zlato neočekivano osvojio Francuz Mathieu Faivre koji je Zubčića pobijedio u finalu pojedinačne paralelne utrke.  

Mathieu je pobijedio s ukupnim vremenom 2:37.25 minuta, a Zubčić je za njim zaostao velikih 1.59 sekundi. Srebrnu medalju osvojio je Talijan Luca De Aliprandini (+0.63), a brončanu Austrijanac Marco Schwarz (+0.87). Vodeći iz prve vožnje Alexis Pinturault odustao je nakon pada u gornjem dijelu druge vožnje, a do cilja nije stigao ni trećeplasirani iz prvog 'laufa' Nijemac Alexander Schmid.

Nakon velike pogreške u prvoj vožnji, zbog koje je gotovo izletio sa staze te završio s više od dvije sekunde zaostatka za vodećim Alexisom Pinturaultom, Filip Zubčić je svom snagom krenuo u drugoj vožnji. Ni tu nije bio bez pogreške, ali se na izlasku iz početne strmine uspio izvući i uhvatiti pravi ritam u središnjem dijelu staze, gdje je bio jedan od najbržih.

Filip je na vodećoj poziciji ostao sve do šestoplasiranog Schwarza koji je postavio drugi reuzltat ruge vožnje i prestigao Zubčića za 72 stotinke. Veliku prednost iz prve vožnje imala su prva petorica, ali samo su Faivre i De Aliprandini uspjeli doći do cilja s boljim vremenom od Austrijanca.

Najveće razočaranje svakako je doživio Alexis Pinturault koji je opet ostao bez zltanog odličja na velikom natjecanju u veleslalomu.

Drugi hrvatski predstavnik Samuel Kolega, koji je u prvoj vožnji imao 34. rezultat s 6.30 sekundi zaostatka za najbržim, nije uspio doći do cilja u drugoj vožnji.

Zubčić je ove sezone četiri puta završavao na pobjedničkom postolju u veleslalomu, pobijedio je u Santa Caterini, dva puta bio drugi u Adelbodenu te još jednom treći u Santa Caterini. S tim rezultatima drži treće mjesto u ukupnom redoslijedu u toj disciplini, iza Pinturaulta i Odermatta.

Do sada je Zubčić četiri puta nastupio u veleslalomu na Svjetskom prvenstvu, a najbolji plasman mu je 16. mjesto iz Beaver Creeka 2015., dok je u St. Moritzu 2017. te Areu 2019. završavao kao 19.

Foto: Denis Balibouse/REUTERS

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.