Umro Zlatko Saračević – velikan hrvatskog rukometa

Umro Zlatko Saračević – velikan hrvatskog rukometa

Legenda hrvatskog rukometa i trener Podravka Vegete Zlatan "Zlatko" Saračević (59) umro je u bolnici u Koprivnici nakon što mu je pozlilo poslije utakmice protiv Lokomotive.

Podravka je u najvećem derbiju hrvatskog ženskog rukometa u Koprivnici pobijedila Lokomotivu s 32-29 i napravila veliki korak prema novom naslovu prvakinja. Saračević se radovao pobjedi svojih igračica, no nakon utakmice mu je pozlilo nakon čega je hitno prevezen u koprivničku bolnicu. Nažalost, iz Koprivnice je stigla najgora vijest. Saračević je preminuo nakon što nije uspio pokušaj oživljavanja.

Saračević je bio legendarni desni vanjski, a karijeru je počeo u Borcu iz Banja Luke. U Borcu je proveo deset godina osvojivši naslov prvaka bivše države i kup. Iz Banja Luke je 1987. preselio u zagrebački Medveščak gdje je proveo tri godine osvojivši dva Kupa Jugoslavije (1989., 1990.).

Nakon Medveščaka igrao je u Nimesu, Bordeauxu, Istresu i Creteilu. U Francusko je osvojio dvije titule prvaka s Nimesom, a zatim se 1997. vratio u Hrvatsku u redove Zagreba. Tri sezone je proveo u redovima hrvatskog prvaka, a zadnje dvije stanice njegove igrače karijere bile su Veszprem i Zamet gdje je završio igračku karijeru i počeo raditi kao trener. Sa Zagrebom je bio dvostruki europski prvak (1992., 1993.), dok je s Veszpremom bio europski doprvak 2002.

Saračević je u dresu Jugoslavije osvojio dvije velike medalje - zlatnu medalju na Svjetskom pvenstvu u Švicarskoj 1986. i brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu dvije godine kasnije.

Vrhunac karijere doživio je u dresu hrvatske vrste osvojivši zlato na OI u Atlanti 1996. godine. U Atlanti je bio cimer sa Iztokom Pucom, koji nas je prerano napustio u listopad 2011. S Hrvatskom je bio i svjetski doprvak sa SP-a na Islandu 1995., osvajač brončane medalje na Europskom prvenstvu u Portugalu 1994. i zlata na Mediteranskim igrama 1993. u Languedoc-Roussillonu.

Kao član hrvatske reprezentacije 1996. godine dobitnik je Državne nagrade za šport "Franjo Bučar".

Trenersku karijeru je započeo na klupi Zameta, a vodio je i Nyíregyhazi, Čelik, Dubrovnik, PPD Zagreb, te Podravka Vegetu. U Koprivnicu je stigao je 2018. godine, a klupu Podravke je trebao napustiti na koncu ove sezone kada ga je trebao zamijeniti Neven Hrupec.

Vijest o Saračevoj smrti odjeknula u regiji

Vijest o smrti hrvatskog rukometnog velikana Zlatka Saračevića  objavili su brojni mediji s prostora bivše države.

Slovenska novinska agencija STA je objavila kako je “u Koprivnici u 60. godini umro legendarni hrvatski rukometaš Zlatko Saračević.” Navodi se kako je Saračević s hrvatskom reprezentacijom 1996. osvojio naslov olimpijskog prvaka, dok je s Jugoslavijom bio svjetski prvak 1986. Delo uz vijest o njegovoj smrti navodi kako je “Saračević bio je poznanik mnogih slovenskih rukometaša i momčadi. Te kako je 2018. godine sudjelovao u predstavljanju SEHA lige.”

Sarajevsko Oslobođenje piše kako je “velikan hrvatskog rukometa preminuo nakon utakmice,” dok je Avaz objavio kako je “preminuo svjetski prvak i legendarni Banjalučanin Zlatko Saračević”.

“Saračević je profesionalnu karijeru počeo u Borcu i već tamo je pokazao da je jedan od najboljih rukometaša Jugoslavije iz osamdesetih godina,” piše Avaz opisujući Saračevićev sportski put.

Tanjug navodi kako je umro legendarni jugoslavenski i hrvatski rukometaš i trener Podravke Zlatko Saračević, dok je Beta objavila kako je umro jedan od najboljih jugoslavenskih i hrvatskih rukometaša.

“Saračević je s reprezentacijom Jugoslavije osvojio zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Švicarskoj 1986. i brončanu na OI u Seulu 1988. godine. Velike sportske rezultate nastavio je nizati i nakon raspada Jugoslavije. S hrvatskom reprezentacijom bio je olimpijski pobjednik u Atlanti 1996. godine, a u dresu hrvatske reprezentacije osvojio je i brončanu medalju na EP- u Portugalu 1994, a godinu kasnije i srebrnu medalju na SP na Islandu”, navodi agencija Beta.

Portal handball-planet navodi “šokantnu vijesti iz Hrvatske, legendarni Zlatko Saračevič je umro nakon utakmice”.

Portal hand-news dodao je kako je “hrvatska legenda Zlatko Saračević umro u 59. godini od srčanog udara nakon utakmice.

“Olimpijski prvak iz Atlante i svjetski prvak iz 1986. u Francuskoj je igrao sedam godina. Stigao je 1990. u Bordeaux i bio je otkriće sezone. Potom je nosio dres Nîmesa, Creteila i Istresa prije nego što se vratio u Zagreb.”

Vijest o Saračevićevoj smrt objavio je i francuski L’Equipe.

“Bio je legendarni igrač prije nego što je postao priznati trener,” prenosi francuski list navodeći kako je Saračević u Francuskoj proveo sedam godina.

Oglasio se Borac, klub u kojem je Saračević počeo karijeru.

“Nažalost, otišao je još jedan banjalučki rukometni velikan. Zlatko Saračević, nekadašnji rukometaš Borca i reprezentativac Jugoslavije, osvajač zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama, jedan od najboljih desnih bekova svijeta, preminuo je večeras u Koprivnici od srčanog udara.”

Foto: HRS

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.