Croatia Rally donosi globalnu promociju Hrvatske vrijednu 40 milijuna eura

Croatia Rally donosi globalnu promociju Hrvatske vrijednu 40 milijuna eura

Samo sedam dana preostalo je do početka najvećeg sportskog događaja u Hrvatskoj ove godine - Croatia Rallyja, treće etape Svjetskog prvenstva u reliju (WRC). Riječ je o sportskom spektaklu najviše razine koji će Hrvatsku staviti na automobilističku kartu svijeta, a osim sportske veličine, događaj donosi i značajan gospodarsko-turistički utjecaj.

Analize pokazuju da je samo vrijednost globalne medijske vidljivosti za Hrvatsku od Croatia Rallyja preko 40 milijuna eura. Osim medijske vrijednosti, Croatia Rally ima i veliki značaj za imidž Hrvatske jer našu zemlju pozicionira na kartu svijeta obožavatelja auto-moto sporta koji će ove godine svoje idole pratiti putem tv ekrana i digitalnih platformi, dok se u narednim godinama očekuje i njihov dolazak u većem broju.

“Iako su nas koronavirus i restrikcije spriječile da realiziramo sve ideje koje smo imali, Croatia Rally će nam i ove godine donijeti globalnu vidljivost među stotinama milijuna obožavatelja WRC-a diljem svijeta. Važno je da pokažemo FIA-i i WRC Promotoru da smo pouzdan partner i opravdamo ogromno povjerenje koje su nam dali. Siguran sam da ćemo, zahvaljujući vrijednom timu koji danonoćno radi te našim vjernim partnerima uspjeti u tom naumu i pokazati da Hrvatska zaslužuje biti domaćinom ovog velikog događaja”, istaknuo je Daniel Šaškin, predsjednik Organizacijskog odbora Croatia Rallyja.

Pod strogim epidemiološkim standardima u Zagreb stiže 1.200 sudionika natjecanja - vozača i pratećeg osoblja, a događaj će online ili uživo  pratiti oko 1.500 novinara i snimateljskih ekipa.

“Sport je još jednom u funkciji ambasadora  brendiranja hrvatskog turizma, jer je to izvrstan neizravan način da se privuče pažnja svjetske javnosti i kreira zanimanje za Hrvatsku. Globalni publicitet sa snažnim medijskim dosegom koji dobivamo sudjelovanjem u WRC-u ima snažniji učinak na potencijalne potrošače u turizmu u odnosu na plaćeno oglašavanje turizma, te tako predstavlja vrlo efikasan sastavni dio integrirane marketinške komunikacije Hrvatske kao turističke destinacije”, naglašava Sanja Čižmar, konzultantica u hotelijerstvu i direktorica tvrtke 505 savjetovanje.

Kao primjer zemlje koja je vrlo dobro iskoristila potencijal Svjetskog prvenstva u reliju često se ističe Portugal. Studije pokazuju da je izravna potrošnja obožavatelja, organizacije i timova tijekom Relija Portugal 2019. premašila 73 milijuna eura. A upravo se s Portugalom koji je odlično iskoristio potencijal organizacije etape WRC-a, vrlo često uspoređujemo u turističkom smislu.

“Ne smijemo zanemariti niti ekonomske učinke koje Hrvatska može ostvariti. Iako je tekuća godina obilježena pandemijom pa će veći dio ekonomskog utjecaja ovog globalnog spektakla izostati, važan je aspekt da se utrka održava u travnju te tako skreće pažnju javnosti i potencijalno stvara učinke u razdoblju izvan glavne ljetne sezone. Uz to, ekonomska istraživanja hrvatskih znanstvenih institucija koja su izrađena prije nekoliko godina pokazala su da procijenjena generirana potrošnja u stabilnoj tržišnoj situaciji prema konzervativnom scenariju iznosi preko 22 milijuna eura. Iako ta razina učinaka ove godine zbog pandemijskih restrikcija neće u potpunosti biti ostvarena, Hrvatskoj se otvara prilika da bude domaćin Svjetskog prvenstva u narednim godinama, kada se očekuju značajniji ekonomski učinci”, dodaje Čižmar.

Relevantna istraživanja ekonomskih analitičara pokazuju da se izravni ekonomski učinci organizacije Svjetskog prvenstva u reliju ostvaruju prvenstveno u djelatnostima prijevoza, ugostiteljstva i smještaja, ali i putem popratnih događaja. Osim generiranja potrošnje posjetitelja, novinara i sudionika, paralelno će se promovirati atraktivnost krajolika, cestovna infrastruktura te lokalni eno-gastronomski specijaliteti. Internacionalna istraživanja ukazuju i da se vrlo veliki dio posjetitelja WRC-a koji prvi put posjećuju destinaciju, namjerava ponovno vratiti u turistički posjet.

Najbolje reli posade svijeta u fazi su testiranja hrvatskog asfalta, a od 22. do 25. travnja jurit će brzinskim ispitima po lokalnim cestama Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, te Grada Zagreba. Klubovi nositelji organizacije Croatia Rallya su D.T. iz Poreča i Cro Dakar Team iz Zagreba u partnerstvu s Hrvatskim auto i karting savezom. Gledatelji će prijenos moći pratiti i putem TV ekrana i digitalnih platformi, a sve informacije i novosti pratite na službenoj web stranici rally-croatia.com i na službenim kanalima na društvenim mrežama na Facebooku - Croatia Rally,  Instagramu - Croatia Rally, Twitteru - Croatia Rally i YouTube kanalu - Croatia Rally.

 O WRC-u

World Rally Championship vrhunski je sportski događaj, koji donosi simbiozu visoke tehnologije i vještine vozača. Riječ je o dramatičnoj utrci gdje je svaka desetinka sekunde važna što od posade zahtijeva maksimalnu koncentraciju i preciznost. Beskompromisno nadmetanje objedinjuje brzinu, tehnologiju i pouzdanost vodećih svjetskih proizvođača automobila, praćenu uigranim momčadima predvođenim najboljim svjetskim vozačima kojima pomažu hladne glave i smireni glasovi najsposobnijih suvozača svijeta. WRC je globalni izazov kojeg karakteriziraju hrabrost, strast, izdržljivost i mogućnost konstantne prilagodbe stalnim izmjenama okoline i nepredvidivosti uvjeta za vožnju.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.