Brozović sjajnim golom donio Hrvatskoj važnu pobjedu u Bratislavi

Brozović sjajnim golom donio Hrvatskoj važnu pobjedu u Bratislavi

Nakon remija s Rusijom u Moskvi hrvatska nogometna reprezentacija slavila je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo kod Slovačke u Bratislavi pogotkom Marcela Brozovića u 86. minuti, čime je zadržala korak s Rusijom u borbi za prvo mjesto u skupini H.

U odnosu na utakmicu protiv Rusije u Moskvi prije tri dana, izbornik Zlatko Dalić napravio je čak pet promjena u početnoj postavi. I dok je ulazak Vide na poziciju stopera bio očekivan, on u Moskvi nije igrao zbog suspenzije, a Ivušić je debitirao na vratima zbog ozljede Livakovića, ulasci Ivanušeca, Oršića i Čolaka umjesto Pašalića, Perišića i Kramarića bili su taktičke naravi.

Sve te promjene donijele su agresivniji ulazak Hrvatske u utakmicu i veliki broj udaraca na vrata u prvih 20-ak minuta, a upravo je to nedostajalo u Moskvi. No, ti udarci nažalost nisu donijeli rezultat iako je pokušaj Oršića sa 20-ak metara u 10. minuti bio vrlo blizu, slavlje Vatrenih spriječila je greda. Novu priliku Hrvatska je imala u 19. minuti kada je Ivanušec odlično proigrao Čolaka, no vođa navale Hrvatske u Bratislavi je oklijevao pa je njegov pokušaj blokirao Škriniar.

Nakon obećavajućih 20-ak minuta Hrvatska kao da se ispuhala, a Slovačka je došla do daha te nekolio puta opasno zaprijetila. U 26. minuti Slovaci su dobro kombinirali po lijevoj strani, Mak je utrčao u kazneni prostor i uputio oštar udarac kojega je Ivušić sjajno obranio. Samo tri minute potom uslijedila je velika gužva u hrvatskom kaznenom prostoru, pucali su Šatka, Schranz i Kucka, no svi ti pokušaji su blokirani.

Pokušao je Dalić u nastavku vratiti inicijativu na stranu Hrvatske uvođenjem Livaje, Perišića, Pašalića u 55. i Kramarića u 62. minuti, no te izmjene nisu dale rezultat. Štoviše, u drugom poluvremenu prvu pravu priliku imala je Slovačka kada je u 73. minuti Mak oteo loptu neopreznom Vidi, poslao prizemni ubačaj na peterac gdje je stajao Boženik, no slovački napadač koji je ušao u igru 10-ak minuta ranije nije uspio zahvatiti loptu.

Imala je Slovačka izgledu priliku i u 83. minuti kada je Kucka slučajno poskliznuvši se otvorio priliku za udarac Jirke sa 20-ak metara, no Ivušić je opet bio siguran.

I kad se činilo kako utakmica plovi ka remiju bez golova, Hrvatska je povela u 86. minuti. Svježi Majer je izveo slobodni udarac s lijeve strane, Kucka nije uspio dobro raščistiti situaciju pred svojim golom, lopta je pala točno na nogu Brozovića koji je pucao iz prve sa 16 metara i pogodio sam donji desni kut nemoćnog Rodaka.

Iako je do kraja ostalo vrlo malo vremena, Slovačka je imala nekoliko izglednih situacija, ali istaknuo se Ivušić. Vratar Osijeka je prvo u 88. minuti vršcima prstiju odbio loptu preko grede nakon udarca Boženika sa 12 metara, samo minutu potom odbio je u korner i opasan pokušaj Kucke s više od 20 metara.

Na polovici kvalifikacija Hrvatska dijeli prvo mjesto na ljestvici s Rusijom, obje reprezentacije imaju po 10 bodova, slijedi Slovenija sa sedam, Slovačka je četvrta sa šest, dok su Malta i Cipar na dnu sa po četiri boda.

SLOVAČKA - HRVATSKA 0-1 (0-0)

Bratislava. Stadion Tehelne pole

GLEDATELJA: 7.000

SUDAC: Frankowski (Poljska)

STRIJELAC: 0-1 Brozović (86)

SLOVAČKA: Rodak - Pekarik (Strelec, 89), Šatka, Škriniar, Hancko - Lobotka; Mak (Jirka, 79), Kucka, Hamšik (Duda, 62), Weiss (Koscelnik, 79) - Schranz (Boženik, 62)

HRVATSKA: Ivušić - Juranović, Lovren, Vida, Sosa - Brozović, Kovačić (Majer, 84); Ivanušec (Perišić, 55), Vlašić (Pašalić, 55), Oršić (Kramarić, 62) - Čolak (Livaja, 55)

SKUPINA H

Slovačka - Hrvatska 0-1 (Brozović 86)

Cipar - Rusija 0-2 (Jerohin 6, Žemaletdinov 55)

Slovenija - Malta 1-0 (Lovrič 45-11m)

Ljestvica:

  1. Rusija 5 3 1 1 8-4 10
  2. Hrvatska 5 3 1 1 5-1 10
  3. Slovenija 5 2 1 2 4-4 7
  4. Slovačka 5 1 3 1 5-5 6
  5. Malta 5 0 1 3 6-9 4
  6. Cipar 5 1 1 3 1-6 4

Izvor: HRT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.