ZOI Peking 2022. - plamen zimske olimpijade pali se u ponedjeljak - evo i pravila

ZOI Peking 2022. - plamen zimske olimpijade pali se u ponedjeljak - evo i pravila

U ponedjeljak se na altičkoj Olimbiji u Grčkoj konkavnim zrcalom i uz pomoć sunčevog svjetla pali olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Pekingu - ZOI - PEKING 2022.

Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje će se održati od 4. do 20. veljače 2022., bit će zapaljen na antičkom stadionu u grčkoj Olimpiji u ponedjeljak bez gledatelja zbog pandemije koronavirusa kao što je bilo i za olimpijske igre u Tokiju. Treći put zaredom u tri desetljeća tradicionalna svečanost paljenja olimpijskog plamena u kolijevki olimpizma održat će se bez gledatelja, objavio je Grčki olimpijski savez. - Zbog situacije povezane s pandemijom Covida-19, svečanost paljenja će se održati uz strogo poštivanje lokalnog zdravstvenog protokola, upozorio je Odbor koji je na isti način vodio svečanost paljenja plamena u ožujku 2020. za OI u Tokiju. U povijesti modernih olimpijskih igara olimpijski je plamen zapaljen bez gledatelja 1984. godine, kada su grčki organizatori na taj način htjeli prosvjedovati protiv komercijalnog karaktera Olimpijskih igara u Los Angelesu. Ove će godine, prvi put u povijesti, olimpijsku baklju nositi samo dvije osobe , jedan Kinez i jedan Grk - u manje od 24 sata do stadiona Panathinaiko, gdje će biti predana organizacijskom odboru ZOI 2022. također bez publike. Plamen će biti zapaljen u ponedjeljak u grčkoj Olimpiji, i to sunčevom svjetlošću uz pomoć konkavnog zrcala, sukladno drevnim običajima, a paljenje će obaviti svećenica Xanthi Georgiou prije nego ga preda prvom nositelju grčkom skijašu Giannisu Antoniouu. (hrt)

 PRAVILA  (HOO)

- Čelnici Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i Međunarodnog paraolimpijskog odbora (MPO) održali su u rujnu sastanak sa čelnicima Organizacijskog odbora Peking 2022., na kojem su ih domaćini izvijestili o načelima na kojima planiraju organizirati Igre. Dakako, ta načela su usklađena s protupandemijskim mjerama u svrhu održavanja sigurnih Igara za sve sudionike i temelje se na opsežnim konzultacijama s međunarodnim stručnjacima i kineskim vlastima, kao i na iskustvu olimpijskih i paraolimpijskih dionika.

Glavna odluka glasi: sportaši i drugi sudionici Igara koji nisu u potpunosti cijepljeni, morat će provesti 21 dan u karanteni uoči pekinških Igara. To znači da će svi sportaši i sudionici Igara koji su potpuno cijepljeni ući u "balon" po dolasku u Peking, dok će oni koji nisu potpuno cijepljeni - u trotjednu karantenu.

SAŽETAK NAJVAŽNIJIH ODLUKA:

Politika cijepljenja
• Svi sportaši i prateće osobe koji su potpuno cijepljeni moći će ući u Peking bez karantene, a svi oni koji nisu potpuno cijepljeni morat će po dolasku u Peking odslužiti 21-dnevnu karantenu.
• Na pojedinačnoj razini razmotrit će se slučajevi sportaša koji imaju opravdano medicinsko izuzeće.
• Prihvatit će se sva cjepiva koja je priznala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ili srodne međunarodne organizacije, ili su službeno odobrena u dotičnoj zemlji ili regiji.

Upravljanje „zatvorenom petljom“ u vrijeme igara/Games-time closed-loop management 
• Od 23. siječnja 2022. do kraja Igara primijenit će se sustav upravljanja „zatvorenom petljom“ kako bi se osigurala sigurna organizacija Igara. Upravljanje „zatvorenom petljom“ obuhvatit će sva područja povezana s Igrama, uključujući dolazak i odlazak, prijevoz, smještaj, prehrana, natjecanja, te svečanosti otvaranja i zatvaranja. Unutar „zatvorene petlje“ sudionici će se moći kretati samo između mjesta vezanih uz Igre radi treninga, natjecanja i rada. Bit će uspostavljen namjenski transportni sustav Igara.

Gledatelji/Ulaznice
• Ulaznice će se prodavati isključivo gledateljima s prebivalištem u Kini, koji ispunjavaju uvjete protumjera COVID-19.
• Posebni zahtjevi u vezi s protumjerama COVID-19 za gledatelje s kineskog kontinenta i detalji o aranžmanima za prodaju karata su u fazi rasprave i razvoja, a javnosti će biti objavljeni u dogledno vrijeme nakon što budu finalizirani.

Načela akreditacije
• Peking 2022. i MOO naglasili su da se sve aktivnosti procjenjuju i optimiziraju kako bi se usredotočile na bitne aspekte organizacije Igara.
• U skladu s ovim načelom, Izvršni odbor MOO-a odlučio je otkazati kategoriju „prateće osobe gostiju“ - Accompanying Guests category - za sve sudionike.
• Izvršni odbor MOO-a pristao je zadržati kategoriju prenosivih akreditacija NOO-a (prethodno NOC Transferable Guest Passes).
• Izvršni odbor MOO-a odobrio je stvaranje nove kategorije akreditacije NOO-a za "službenike socijalne skrbi" - Welfare Officers radi bolje podrške svojim sportašima u pogledu zaštite i mentalnog zdravlja, a NOO-ima će biti ponuđene dodatne akreditacije za časnike za vezu s COVID-om (CLO - COVID Liaison officers). Pojedinosti koje se odnose na kvote za ove dvije nove kategorije bit će priopćene zasebno i temeljit će se na specifičnoj situaciji svakog NOO-a i veličini delegacije.

Putovanje
• Peking 2022. pomoći će u organizaciji letova svim zainteresiranim NOO-ima koji nisu u mogućnosti samostalno rezervirati letove prije igara ili za vrijeme Igara.

Smještaj
• Osim sportaša i službenih pratećih osoba koje žive u Selima, svi sudionici Igara koji putuju u Peking boravit će u ugovorenim hotelima koji će biti u skladu s protumjerama COVID-19.
• uskoro ćemo dobiti od Organizacijskog odbora Peking 2022. ažurirani "Vodič za smještaj" - Accommodation guide for stakeholders.

Testiranja
• Svi domaći i međunarodni sudionici Igara i radna snaga u sustavu upravljanja „zatvorenom petljom“ bit će podvrgnuti svakodnevnom testiranju.

Mjere zaštite osobnog zdravlja 
• Od sudionika igara bit će zatraženo da smanje fizički kontakt s drugima i da se drže na udaljenosti od najmanje dva metra od sportaša i najmanje jedan metar od drugih.
• Zaštitne maske za lice nosit će se cijelo vrijeme, osim kada trenirate/natječete se, jedete, pijete, spavate ili ste sami.
• Od sudionika igara bit će zatraženo da se pridržavaju redovitog higijenskog protokola, kao što su često pranje i dezinfekcija ruku, redovito provjetravanje zatvorenih prostora itd.

„Playbook za Igre“
• Načela koja je danas predstavio organizacijski odbor Peking 2022. bit će predstavljena u vodiču tj. „Playbooku Peking 2022.“, zajedno s detaljima o praktičnoj provedbi svakog od njih. Prva verzija Playbooka bit će objavljena 22. listopada 2021., a nakon toga će uslijediti online seminar za šefove misija, nakon kojega slijedi konačna verzija Playbooka u prosincu ove godine.

Za razliku od nedavnih OI-ja i POI-ja u Tokiju, održanih bez gledatelja, na Zimskim olimpijskim/paraolimpijskim igrama u Pekingu ulaznice će se prodavati isključivo gledateljima s prebivalištem u Kini, koji ispunjavaju protupandemijske uvjete za COVID-19. Kina je objavila da je u toj zemlji dosad potpuno cijepljeno 1.05 milijardi ljudi.

ZOI u Pekingu po rasporedu su od 4. do 20. veljače 2022., dok su Paraolimpijske igre dva tjedna kasnije - od 4. do 13. ožujka 2022. godine. (moo/hoo)

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.