Intervju: Ivan Hrg, trener koji je u konkurenciji 200 klubova, mini odbojkašice ŽOK Ivanec, doveo do državnog prvaka

Intervju: Ivan Hrg, trener koji je u konkurenciji 200 klubova, mini odbojkašice ŽOK Ivanec, doveo do državnog prvaka

 Ivanec ima nevjerojatnu sportsku ekipu - prvakinje u ženskoj odbojci i to u kategoriji mini odbojkašica. Ogroman je to potencijal za žensku odbojku općenito, jer kada neki klub uspije u toj ranoj dobi osigurava se kontinuitet toga sporta, u kojem će pravi brilijanti zasigurno tek biti izbrušeni. Prema svemu sudeći, nastavi li tako, Ivanec bi u dogledno vrijeme mogao postati vrhunskim odredištem ženske odbojke i u kategorijama odraslih, naravno ako Grad i Županija prepoznaju tu izvrsnost i shvate to kao svoj raritet i veliku prednost. A najzaslužniji za uspjeh ŽOK Ivanec - pobjedu u konkurenciji 200 klubova na državnom prvenstvu održanom nedavno u Zadru, uz same odbojkašice, je njihov trener - Ivan Hrg, s kojim smo porazgovarali o tom uspjehu, ali i počecima uspješne odbojke u Ivancu.

- Recite nam nešto o sebi, svom obrazovanju i ideji da se kao trener počnete baviti odbojkom?

- Po zanimanju sam profesor kineziologije (diplomirao sam 2012.godine), , a glavni trener u Ženskom odbojkaškom klubu Ivanec sam već više od devet godina. U odbojku me uvukao prijatelj, profesor TZK u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec koji je u tim mojim počecima bio član izvršnog odbora Kluba i koji je tada tražio barem privremeno rješenje na trenerskoj poziciji s obzirom na to da su djevojčice koje su tad trenirale iznenada ostale bez trenera i to u samom tijeku natjecateljske sezone, tada 3. lige (posljednji rang natjecanja). Iako nisam odrastao uz odbojku (nikad ju nisam trenirao) već je moj sport bio tenis te moja odluka da pristanem voditi odbojkašku ekipu nije bila laka, ali odlučio sam pomoći prijatelju, Klubu, djevojkama.

- Kako je nastajao vaš klub i koliko godina trenirate ŽOK Ivanec?

- Naš Klub je osnovan 2012.godine na inicijativu nekolicine odbojkaških zaljubljenika, uglavnom mladih djevojka koje su imale potporu roditelja (tada rukovodstvo kluba) da se stvori još jedan ženski sportski kolektiv u Ivancu i da se okušaju u odbojkaškim ligaškim natjecanjima. Moj angažman u Klubu počinje otprilike pola godine nakon osnivanja Kluba (siječanj 2013.).

Trener pred svoju ekipu mora postaviti kratkoročne ciljeve koji vode do glavnog dugoročnog cilja i k tome svi zajedno u Klubu moraju težiti

- Kakav je posao trenera, koliko je truda potrebno, priprema za natjecanja i što je najbitnije za uspjeh kluba?

- Posao trenera meni predstavlja veliko zadovoljstvo, ali iziskuje i jako puno uloženog truda - pritom ne mislim samo na uloženi trud u dvorani (na treninzima i utakmicama), nego naročito pri planiranju svake sezone unaprijed, svakog višemjesečnog perioda treniranja, svakog treninga i svakog natjecanja. Trener pred svoju ekipu mora postaviti kratkoročne ciljeve koji vode do glavnog dugoročnog cilja i k tome svi zajedno u Klubu moraju težiti. Priprema za neko natjecanje je složen proces koji mora imati strukturu, ali i mora biti spremna na neočekivane promjene kao što su ozljede, bolesti, ili odustajanje ili prelazak u novi klub nekih igračica. Stoga je važno graditi svaku ekipu od 15-tak igračica koje su podjednako raspoređene na svim odbojkaškim igračkim pozicijama kako bi u svakom trenutku bili spremni za bilo kakvu nezgodu unutar ekipe. Najbitnije za uspjeh Kluba je kontinuitet stručnog rada što pak iziskuje financijsku, organizacijsku i ostalu materijalnu stabilnost Kluba.

Foto: Prvakinje države u mini odbojci

- Vaše su male odbojkašice nebrušeni dijamanti, pravi sportski natjecateljski tipovi, kako ste birali djevojčice i tko čini pobjedničku ekipu?

- U našem Klubu svakodnevno trenira 150 djevojčica i svaka od njih ima svoje mjesto u nekoj od ekipa i svaka se natječe. Cjelokupni rad s mladim organiziramo kroz Školu odbojke "ŽOKI" koja traje šest godina. Redovitim treniranjem i sudjelovanjem u natjecanjima one djevojčice koje se u tome ističu, uvijek imaju priliku raditi i sa starijim djevojčicama te se tako sportski izgrađuju i učenjem od starijih. U svakom uzrastu radimo selekciju "najboljih" te djevojčice onda imaju zasebno treninge, igraju 1.ligu svog uzrasta, idu na dodatne pripremne turnire itd.

- Osim na državnom pobjeđivali ste i na brojnim natjecanjima prije toga, kojima?

- Da biste se plasirali na državno prvenstvo potrebno je odigrati ligu, biti prvi, potom odigrati regionalno prvenstvo i tek onda otići na državno. Mi smo već godinama na vrhu ili pri vrhu svih tih natjecanja. Osim dvoranske odbojke, natječemo se u odbojci na pijesku gdje smo također vrlo uspješni, naime posljednje tri godine smo državni prvaci u uzrastu U13. Naravno, sudjelujemo i na različitim turnirima, a sve ekipe Kluba, njih 11, natječu se u ligaškim međužupanijskim natjecanjima. Prva ekipa kluba se natječe u 1.B ligi, 2.ekipa u 2.ligi, 3.ekipa u 3.ligi i 4.ekipa u 4.ligi. Mlađe uzrasne kategorije imaju svoje lige.
Ovogodišnja zlatna ekipa mini odbojke (u11) već mjesecima igra, svaki drugi vikend, svoju ligu mini odbojku koja je još uvijek u tijeku - preostaje za odigrati još jedno kolo 24. travnja protiv ŽOK Ludbreg. Zadnju provjeru tjedan dana prije državnog imale su u Zagrebu na turniru u organizaciji OK Olimpika (kasnije finalist na državnom prvenstvu) gdje su u konkurenciji šest najjačih mini odbojkaških ekipa grada Zagreba osvojile 1.mjesto pobijedivši sve protivnice sa 3:0 u setovima. Zanimljivo je bilo da je i na tom turniru finale bilo između OK Olimpik i ŽOK Ivanec.

Foto: Ponosne na treće mjesto u maloj odbojci

- Kakav je osjećaj osvojiti državno prvenstvo i imate li kao prvaci države financijsku podršku Grada Ivanca s obzirom na to da ste pobijedili u konkurenciji 200 klubova?

- Iznimno mi je drago da taj osjećaj mogu ponijeti djeca kroz svoj život kao potvrdu svoje uspješnosti. Ovo je 10. medalja na državnim prvenstvima, ali 1. u klupskoj dvoranskoj odbojci i nakon dva srebra, dakle dva izgubljena finala, iznimno sam sretan - ovo je ostvarenje mog sna! To je dokaz dobrog rada ŽOK Ivanec. Grad Ivanec sukladno Javnim potrebama u sportu kroz Zajednicu sportskih udruga sufinancira rad Kluba, no, ta su sredstva svima pa i nama nedostatna su da bismo imali sigurnost u radu.

U RH je problem sporta u financiranju, ali ipak neki gradovi su prepoznali tu potrebu

- Što bi Grad, Županija, Savez mogli ili trebali učiniti da taj talent ide naprijed i da vaš Ivanec i na dalje bude destinacija odbojke za sve uzraste?

- U RH je problem sporta u financiranju. Dakle, 2/3 financiranja ide od strane roditelja, potom sponzora, a tek onda iz državnog, regionalnog ili lokalnog proračuna. Kako bi rad Kluba bio održiv, ključno je osigurati redovitost stručnog rada što mi i uslijed svih kriza posljednjih godina i uspijevamo, ali iskreno, ponekad s izrazitim naporom i pitanje je koliko dugo će uprava Kluba to moći. Neke sredine (gradovi) su prepoznali kvalitetu rada u pojedinim udrugama i uključili su se u izravno financiranje stručnog rada.
Osim toga, smatram da bi svaki dokazano kvalitetan rad s mladima, u cilju održavanja kontinuiteta i nadogradnje, trebalo osigurati sve da se to očuva. Nama, iako smo trostruki i aktualni državni prvaci u odbojci na pijesku u uzrastu U13, nedostaje teren odbojke na pijesku, što recimo puno manjih sredina ima.

Foto: Državne prvakinje sa svojom maskotom

- Što mora znati odnosno kakav dar mora imati uspješan trener?

- Svaka osoba da bi bila uspješna mora biti stručna. U radu s djecom to znači imati i stručne pedagoške kompetencije i završen studij za trenera, a što se tiče bitnih vrlina, najvažnije su dosljednost, redovitost i upornost. Uspješan trener mora voditi računa o mnogočemu, pogotovo oko pripreme za svaki trening jer djeca osjete kad je trener pripremljen i motiviran za rad, a kada nije. S pripremom i kvalitetnim trenažnim sadržajima sve je lakše, i treneru i igračicama. Trener ne smije biti lijen oko sitnica vezanih uz trening, kao što je npr. postavljanje mreže uvijek na istu odgovarajući visinu kao što će imati na natjecanju, postavljanju antena između kojih lopta mora proći tijekom igre, označavanja točno izmjerenog terena kad je u pitanju mini i mala odbojka za koje se tereni moraju označiti ljepljivim trakama. Svaki moj trening ima uvijek sve te uvjete kao i na samom natjecanju.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.