Barakude nakon nevjerojatne drame u finalu Svjetskog prvenstva

Barakude nakon nevjerojatne drame u finalu Svjetskog prvenstva

Hrvatska muška vaterpolska reprezentacija plasirala se u finale Svjetskog prvenstva u Dohi svladavši u polufinalu Francusku sa 17-16 (3-2, 3-3, 3-1, 2-5; 6-5) boljim izvođenjem peteraca.

Iako je Hrvatska slovila za velikog favorita uoči dvoboja protiv Francuske, kojoj je plasman u polufinale već bio najveći uspjeh u povijesti, te niti u jednom trenutku dvoboja nije zaostajala, nije uspjela "slomiti" sjajnog suparnika koji se izvrsnom igrom u posljednjoj četvrtini uspio vratiti u igru te izboriti peterce.

U odlučujućem trenutku, u šestoj seriji izvođenja petereca izbornik "barakuda" Ivica Tucak uveo je sa klupe rezervnog vratara Matu Anića i on je obranio ono što Marko Bijač prethodno nije uspio - "skinuo" je peterac Francuzima i donio pobjedu za zlato. U finalnom srazu za titulu Hrvatska će igrati protiv Italije, dok će Francuska u borbu za bronzu protiv Španjolske.

Francuzi su na putu do polufinala već napravili povijesnu senzaciju i u četvrtfinalu eliminirali aktuelnog prvaka svijeta, Mađarsku (10:11). Prethodno su u osmini finala pobijedili Australiju i definitivno su pokazali da su izvrsno odradili "domaću zadaću" pred Olimpijske igre u Parizu ovog ljeta, na kojima njihov visok plasman više ne bi iznenadio bilo koga.

Francuska vaterpolo reprezentacija nikad nije osvojila medalju ni na svjetskom, ni na evropskom prvenstvu, a posljednje odličje na velikim turnirima osvojila je davne 1928. godine, kada je osvojila broncu na Olimpijskim igrama u Amsterdamu.

Finale Svjetskog prvenstva u Dohi biće odigrano u subotu, 17. februara, kao i meč za treće mjesto. Srbija će tog dana igrati za peto mjesto protiv Grčke, jer je ovog četvrtka na početku razigravanja pobijedila Mađarsku 11:10, poslije još jedne bolne eliminacije u četvrtfinalu protiv Hrvatske.

HRVATSKA - FRANCUSKA 17-16 (3-2, 3-3, 3-1, 2-5; 6-5)

HRVATSKA: Bijač, Anić; Burić 1, Fatović 3, Lončar, Lazić 1, Biljaka 1, Vukičević, Žuvela 1, Marinić Kragić 2, Vrlić, Harkov 2, Kržić

FRANCUSKA: Dubois, Fontani; Saudadier, Crousillat, Bouet 3, Khasz 2, T. Vernoux 2, R. Vernoux 2, Bjorch 1, Bodegas, Vanpeperstraete, De Nardi, Nardon 1

Foto: /AFP/ Profmedia

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.