Ministar Anušić u Vukovaru: Vukovarski branitelji uzor su mladima, ali i svima nama

Ministar Anušić u Vukovaru: Vukovarski branitelji uzor su mladima, ali i svima nama

Sport mlade vodi u pravom smjeru i zato ih uvijek treba poticati na bavljenje sportom. Posebno to ima značaj kada je to ovdje u našem Vukovaru, poručuje Anušić. Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić prisustvovao je danas 5. travnja 2024. na svečanom otvorenju 20. Memorijala vukovarskih branitelja – tradicionalnog međunarodnog turnira za nogometaše do 14 godina koji je održan na Gradskom stadionu u Vukovaru.

Na turniru nastupa 16 momčadi, među kojima i hrvatskih prvoligaša, Vukovara 1991, Cibalije te četiriju selekcija Hrvata iz dijaspore.
Ministar Anušić otvorio je jubilarni 20. Memorijal vukovarskih branitelja te izrazio zadovoljstvo organizacijom ovog sportskog događanja koji se već tradicionalno održava u Gradu Heroju te na taj način mlađim generacijama prenosi priču o događanjima u slavonskim krajevima za vrijeme Domovinskog rata.

Govoreći o važnosti Vukovara i vukovarskih branitelja u Domovinskom ratu ministar je istaknuo kako u hrvatskoj povijesti nije bilo krvavije bitke od one za Vukovar 1991. godine. „ Nikada se smijemo zaboraviti taj ponos i tu slavu vukovarskih branitelja koji su svoje živote dali te obranili Hrvatsku. Da Vukovara nije bilo Karlovac, Karlobag i Virovitica bili bi realna granica i tada bi neprijatelji to možda uspjeli učiniti. To su vukovarski branitelji spriječili i zato im se treba nakloniti svaki put. Današnji turnir koji nosi njihovo ime je svakako jedan od načina da vukovarskim braniteljima odamo poštovanje.“

Mladim sudionicima ovog turnira ministar je poručio kako nikada ne smijemo zaboraviti vukovarske branitelje i uspomenu na njih moramo prenositi generacijama. „Budite ponosni zato što ste Hrvatice i Hrvati i budite ponosni na vukovarske branitelje i budite ponosno na ono što ste danas. Časno se borite i da vam uzor u životu budu upravo hrvatski branitelji i hrvatski sportaši koji diljem svijetu nose hrvatske boje i hrvatskoga naroda.“, rekao je Anušić.

Također, ministar je istaknuo i važnost sporta za mlade naglasivši: „Sport je taj koji mlade vodi u pravom smjeru i zato ih uvijek treba poticati na bavljenje sportom. Posebno to ima značaj kada je to ovdje u našem Vukovaru i kada je sportsko natjecanje posvećeno vukovarskim braniteljima. Upravo vukovarski branitelji moraju biti uzor, kako ovim mladim ljudima, tako i svima nama, jer zbog njihovog puta i žrtve smo danas tu gdje jesmo. Budemo li pokazali samo dio njihove hrabrosti, samo deset posto da svatko od nas pokaže i da – bili bismo najbolji na svijetu“, kazao je ministar obrane.

Uz ministra Anušića, na svečanom otvorenju 20. Memorijala vukovarskih branitelja nazočili su brojni hrvatski branitelji, predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza kao i Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.