Vlada Kraljevine Danske podržava UNICEF-ove aktivnosti za borbu protiv koronavirusa u Hrvatskoj

Regina,UNICEF

Vlada Kraljevine Danske podržava UNICEF-ove aktivnosti za borbu protiv koronavirusa u Hrvatskoj

2,4 milijuna kuna izdvojenih za UNICEF u Hrvatskoj dio je podrške koju je Danska dodijelila globalnim UNICEF-ovim aktivnostima za rješavanje društveno-ekonomskih posljedica pandemije

Vlada Kraljevine Danske podržala je UNICEF-ovu globalnu humanitarnu akciju u borbi protiv pandemije COVID-19, a 2,4 milijuna kuna iz ukupne financijske potpore izdvojeno je za pomoć djeci u Hrvatskoj. Ta će se sredstva koristiti za provedbu UNICEF-ovih prioritetnih programa za podršku najugroženijoj djeci i obiteljima u Hrvatskoj, čiji su životi pogođeni pandemijom i njezinim teškim socioekonomskim posljedicama.

Christian Thorning, veleposlanik Kraljevine Danske u Hrvatskoj, izjavio je: „Suočeni smo s krizom koja ne poznaje granice. Ona se može riješiti samo solidarnošću i koordiniranim globalnim – i multilateralnim – djelovanjem. Danska podržava snažne i koordinirane aktivnosti UN-a koje istovremeno odgovaraju na neposredne humanitarne potrebe, ali i na dugoročne društveno-ekonomske posljedice. Tako je Danska podržala globalni UNICEF-ov apel za borbu protiv pandemije COVID-19 s 50 milijuna kuna, i drago mi je što će dio tih sredstava biti usmjeren i za UNICEF-ovu potporu djeci u Hrvatskoj. Ured UNICEF-a u Hrvatskoj obavlja hvalevrijedan posao, pogotovo kada je riječ o ublažavanju višestrukih posljedica uzrokovanih pandemijom. Posebno bih pohvalio UNICEF u Hrvatskoj za brzu nabavu značajnih količina zaštitne opreme, koja je u ožujku bila dostavljena u Zagreb iz UNICEF-ova skladišta u Kopenhagenu.”  

„Ova pandemija zdravstvena je kriza koja brzo postaje i kriza dječjih prava”, rekla je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo. „Iako se čini da koronavirus kod većine djece izaziva manje zdravstvene posljedice, sekundarni utjecaji na djecu, posebno na onu iz najranjivijih skupina, puno su dalekosežniji. Obustavljene su mnoge zdravstvene, obrazovne i socijalne usluge. Neki roditelji ostaju bez posla i obitelji su pod sve većim pritiskom. Neizmjerno smo zahvalni Vladi Kraljevine Danske na velikoj financijskoj podršci, ali i na prepoznavanju UNICEF-a kao ključnog partnera koji odgovara na potrebe djece u Hrvatskoj i diljem svijeta. Dok tek počinjemo zamišljati svijet nakon koronavirusa, ova sredstva pomoći će nam da odgovorimo na krizu, oporavimo se od njezinih posljedica i zaštitimo djecu od njezinih razornih učinaka.”

Ova je zdravstvena, ekonomska i socijalna kriza bez presedana, pa na nju moramo odgovoriti jednako snažnom solidarnošću. UNICEF je organizacija koja ima dugogodišnje iskustvo i znanje kako zaštititi djecu koja su najranjivija u takvim okolnostima i omogućiti im bolje životne uvjete. 

U sklopu nacionalne kampanje „Zajedno protiv koronavirusa” UNICEF osigurava podršku djeci i obiteljima u Hrvatskoj. Ova podrška uključuje:

  • nabavu zaštitne i medicinske opreme, dezinficijensa i higijenskih potrepština te druge prioritetne opreme
  • podršku djeci i obiteljima suočenima sa socioekonomskim izazovima i s rizikom od siromaštva
  • psihosocijalnu pomoć za udomitelje
  • podršku i stručne smjernice za roditelje, obrazovne, zdravstvene i socijalne radnike
  • podršku školovanju na daljinu kroz premošćivanje digitalnog jaza nabavom tablet računala i osiguravanjem WiFi pristupa djeci u potrebi
  • podršku uslugama rane intervencije za djecu s teškoćama
  • zaštitu djece od nasilja na internetu i od negativnih utjecaja dezinformacija i lažnih vijesti.

 

UNICEF-ove globalne aktivnosti za borbu protiv COVID-19 pandemije usmjerene su na zemlje u kojima već postoje humanitarne krize. UNICEF u tim zemljama radi na sprječavanju prijenosa virusa i ublažavanju kolateralnih utjecaja na djecu, žene i ranjivo stanovništvo, a posebnu pozornost posvećuje pristupu zdravstvenim uslugama, prehrani, čistoj vodi i sanitarnim uvjetima te obrazovanju i zaštiti djece. Dodatna sredstva pomoći će UNICEF-u unaprijediti već postignute rezultate:

  • Poruke o prevenciji zaraze koronavirusom dosegle su više od 1,67 milijardi ljudi.
  • Kritične zalihe čiste vode, sanitarnih i higijenskih sredstava dostavljene su za više od 12 milijuna ljudi.
  • Više od 6,6 milijuna rukavica, 1,3 milijuna kirurških maski, 428 tisuća N95 respiratora, 291 tisuću zaštitnih odijela, 13 tisuća zaštitnih naočala, 63 500 zaštitnih vizira, 200 koncentratora kisika i 34 500 COVID-19 dijagnostičkih testova dostavljeno je u 52 zemlje.
  • Skoro 80 milijuna djece ima pristup učenju na daljinu ili učenju kod kuće.
  • Preko 10,9 milijuna djece i žena imaju pristup osnovnim zdravstvenim uslugama u ustanovama koje podržava UNICEF.
  • Psihosocijalna podrška i podrška mentalnom zdravlju osigurana je za više od 830 tisuća djece,  roditelja i skrbnika.

 

Kontakti za medije:

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.