Ministar Beroš: Zdravstveni sustav intenzivno se priprema za prijem pacijenata s Covid-19

beroš

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da se zdravstveni sustav intenzivno priprema za prijem pacijenata s Covid-19, a danas se otvara dodatni dio bolnice Dubrava, piše HINA. "U Dubravi je ostalo još puno kapaciteta, uzimajući u obzir one u kampu, odnosno šatore Hrvatske vojske. Međutim, zbog uvjeta koji su primjereni samo u ekstremnim situacijama, u ovom trenutku nismo planirali tamo primiti pacijente", rekao je Beroš. 
Postoji i mogućnost zapošljavanja sekundarnih centara, odnosno specijalnih bolnica, o čemu je ministar Beroš jutros razgovarao sa županima onih županija koje su vlasnice tih bolnica, a treća opcija ostaje - Arena u Zagrebu i slični objekti u drugim većim gradovima. 
Dio hitnih Covid pozitivnih pacijenata bit će zbrinut u bolnici Dubrava, a hitni pacijenti bez Covida bit će raspoređeni u druge zagrebačke bolnice, što je već komunicirano s ravnateljima. Postojala je i opcija B, da se pacijenti s Covid-19 pošalju u sve bolnice, ali je gotovo jednoglasno odbijena. 
"Ako druge bolnice ne žele primati Covid-19 pozitivne pacijente, moraju prilagoditi svoje hitne kapacitete za primanje hitnih pacijenata jer život neće stati, moramo se prilagoditi tako da svi hitni i ne hitni pacijenti dobiju najbolju moguću njegu", rekao je Beroš. 

Mjere za financijsku održivost za premijerovim stolom

Što se tiče slučaja HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića, koji se oporavlja od teških simptoma Covid-19 u lječilištu na Lošinju, za koje su liste čekanja i do tri mjeseca, Beroš je rekao da ne zna gdje se oporavlja, ali da će provjeriti te informacije.  "Sve mora biti transparentno i svi pacijenti u Hrvatskoj moraju imati jednak tretman", rekao je ministar. 
Vezano uz liste čekanja i odgađanje redovnih pregleda zbog koronavirusa, Beroš je istaknuo da je od početka mandata imao dvije glavne zadaće - adekvatno odgovoriti na epidemiju i reorganizirati zdravstveni sustav.

"Određene mjere, usmjerene prije svega na financijsku održivost zdravstvenog sustava i njegovu stabilizaciju, koje uključuju smanjenje lista čekanja, nalaze se na premijerovom stolu. Siguran sam da ćemo o tome razgovarati brzo, jer je Vlada svjesnija nego ikad uloge zdravstva u odgovoru na prijetnje." Dodatno opterećenje stanovništva povećanim sudjelovanjem ne bi smanjilo liste čekanja, već bi se trebalo postići preraspodjelom osoblja i kapaciteta te uvidom u to koliko netko radi. "Jedna od prvih mjera koje ću uvesti je kontrola radnog vremena u svim zdravstvenim ustanovama", najavio je Beros.

U Hrvatskoj 1563 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1563 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 13 osoba je umrlo,To je najveći broj novoinficiranih, ali i umrlih u jednom danu od početka epidemije. Sjedište je izvijestilo da je trenutni broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 7380. Među pacijentima je 661 pacijent u bolnici, a 46 pacijenata na respiratorima. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 29.850 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 406 umrlo. Oporavilo se ukupno 22.064 osoba, od čega 629 u posljednja 24 sata.

Trenutno se u samoizolaciji nalazi 25 620 ljudi. Do danas je ukupno testirano 418.821 osoba, od čega 6.874 u posljednja 24 sata. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske također je izvijestio da su nove odluke o potrebnim epidemiološkim mjerama u tim županijama donesene na prijedlog mjesnih sjedišta Bjelovarsko-bilogorske, Splitsko-dalmatinske, Krapinsko-zagorske, Šibensko-kninske i Virovitičko-podravske županije.

Izvor: Hina / Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.