Živjeti zdravo kod kuće: Pet jednostavnih aktivnosti za očuvanje mentalnoga zdravlja – preporuke projektnog tima Živjeti zdravo

Živjeti zdravo kod kuće: Pet jednostavnih aktivnosti za očuvanje mentalnoga zdravlja – preporuke projektnog tima Živjeti zdravo

Živjeti zdravo kod kuće: Pet jednostavnih aktivnosti za očuvanje mentalnoga zdravlja – preporuke projektnog tima Živjeti zdravo

U očuvanju mentalnoga zdravlja i psihološke dobrobiti mogu nam pomoći sljedeće aktivnosti:

  1. Učite nove stvari ─ dugotrajni boravak kod kuće idealna je prilika za stjecanje novih znanja i vještina. Učenje novih stvari može povećati vaše samopouzdanje i biti jako zabavno. Možete, primjerice, eksperimentirati u kuhinji i isprobati neke nove recepte, učiti novi jezik online ili unaprijediti znanje nekim od dostupnih online tečajeva, učiti nove plesne korake.
  2. Povežite se ─ podržavajući odnosi izrazito su važan zaštitni mehanizam u nošenju sa stresom te mogu dovesti do veće sreće i poboljšati samopouzdanje. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, možete organizirati online kavu s prijateljima, poslati podržavajuću i ohrabrujuću poruku ili nazvati dragu osobu. Možete međusobno podijeliti što ste danas učinili za svoje zdravlje i psihološku dobrobit.
  3. Odvojite trenutak ─ svijest o vlastitoj okolini i iskustvima poboljšava samospoznaju i samorazumijevanje, koji doprinose poticanju pozitivnog mentalnog zdravlja. Zato, primjerice, odvojite vrijeme za uživanje i opuštanje, odvojite vrijeme bez mobitela, pišite dnevnik ili slikajte, povremeno odvojite trenutak za nekoliko dubokih udaha i izdaha ili obratite pozornost na to kako dišete.
  4. Budite aktivni kod kuće – aktivnost smanjuje stres, povećava energiju i jača imunološki sustav. Plešite, uređujte vaš prostor za stanovanje, vježbajte. U tome vam mogu pomoći naše preporuke:
  1. Uzvratite ─ pomaganje, dijeljenje i ljubaznost prema drugima promiče osjećaj vlastite vrijednosti, emocionalno nas ispunjava te jača osjećaj zajedništva. Zahvalite prodavačici u trgovini, uzvratite ljubaznošću i zahvalnošću onima koji vas ohrabruju, pružaju podršku i brinu za vas, brinite o starijima u vašem okruženju.

Ne zaboravite, ako vam je teško, osjećate se bespomoćno i beznadno, povlačite se, imate napadaje bijesa ili vas preplavljuje tjeskoba i strahovi, postoje stručnjaci za mentalno zdravlje koji razgovorom mogu pomoći. U svakoj županiji su dostupni telefoni za pružanje psihološke pomoći web stranica Hrvatske psihološke komore i Hrvatskog Crvenog križa te županijskih zavoda za javno zdravstvo.

I na kraju, ne zaboravite – i ovo krizno vrijeme će proći. Imajte na umu kako je trenutna situacija prilika za rast i razvoj te mogućnost da iz ovoga izađemo bolji i snažniji nego što smo bili.

https://zivjetizdravo.eu/

https://zivjetizdravo.eu/

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.