Koji su glavni učinci probiotika na naš organizam?

Koji su glavni učinci probiotika na naš organizam?

Probiotici ili točnije bakterije mliječne kiseline, živi su organizmi koji kada ih konzumiramo imaju povoljne učinke na naš organizam, tj. svog ljudskog domaćina.

Iako smo danas bombardirani propagandom borbe protiv bakterija i raznih virusa, u vremenu koje više nego ikada zahtjeva odgovornost, povećane higijenske uvjete, kontrolu okoliša i slično, bitno je ove bakterije, nazvati zasluženim nazivom ''dobre bakterije'', i znati zašto je to tako.

Osnovna korist dobrih bakterija, probiotika je u ulozi koju imaju za našu zdravu probavu. Svojim djelovanjem probiotici održavaju zdravim naš probavni sustav i crijevnu floru, te su direktno povezani s podržavanjem imunološkog sustava.

Veliki dio imunološkog sustava smješten je upravo u stijenkama gastrointestinalnog sustava te u mezenteričnim limfnim čvorovima. Dovoljno je reći da se u crijevima nalazi skoro 70% imunološkog sustava kako bi shvatili koliki utjecaj na našu kvalitetu života ima crijevna mikroflora.

Pravilna funkcija crijevne barijere također se smatra važnim obrambenim mehanizmom čija je svrha održavanje crijeva zdravima, točnije zaštita organizma od štetnih vanjskih utjecaja. Oštećena barijera može dovesti do upalnih procesa koji mogu izazvati i razne crijevne poremećaje.

Hrana i proizvodi s najvećim udjelom probiotika

Neke namirnice su vrlo korisne za tijelo upravo zato jer su bogate probioticima. Probioticima su često obogaćeni fermentirani mliječni proizvodi, primjerice posebni jogurti, kefir, miso, kambuche i sl.

Danas proizvođači prehrambene (mliječne) industrije ciljano plasiraju i smišljaju razne dodatno obogaćene proizvode s većom koncentracijom probiotika. Želite li poboljšati svoju probavu, svakako u svoju prehranu uvrstite neke od tih brojnih dostupnih proizvoda.

Da li su nam probiotici potrebni u svakoj životnoj dobi?

Neovisno o životnoj dobi - kvaliteta života uvelike je uvjetovana dobrom i zdravom probavom. Shodno tome i od ranije dobi treba voditi računa o zaštiti crijevne flore.

Ukoliko je došlo do pada imuniteta, bolesti ili stanja koja zahtjeva uzimanje protuupalnih lijekova ili antibiotika, kako bismo zaštitili probavni sustav potrebno ih je konzumirati u kombinaciji sa probioticima.

Na tržištu su dostupni razni proizvodi, prema dobi i potrebi korisnika, a mogu se naći u obliku emulzija, praha, kapsula i sl. Obzirom na dostupne izbore svatko može pronaći proizvod prema svojim preferencijama i potrebama.

Iako za konzumaciju fermentiranih mliječnih proizvoda nije potrebna posebna preporuka stručnjaka, jer oni čine uobičajeni dio prehrane, ukoliko se radi o odabiru suplementa potrebno je potražiti savjet ljekarnika, liječnika ili druge stručne osobe kako bi ''ciljano'' nadogradili izgubljene dobre bakterije.

Na promjene i pad imuniteta utječu razni faktori poput bolesti, upalnih stanja, ali i umor ili stres. Kako moderni način života, sve više utječe na naše opće stanje, porast interesa za probioticima i njihovom primjenom je u stalnom porastu.

Sve više mlađih osoba, suočenih s povećanjem obaveza, velikom konkurencijom bilo kroz školovanje, prilikom zaposlenja i sl. otkrivaju da trebaju pojačanu brigu za svoje zdravlje, unos potrebnih vitamina, omega 3 masnih kiselina i probiotika kako bi sačuvali ili potpomogli svoj imunološki sustav.

 

Česta stanja kod kojih probiotici liječe ili ublažavaju poremećaje

Ukoliko ste se suočili s nekom vrstom poremećaja probave, vjerojatno ćete se morati informirati o potrebi unosa probiotika. Kod manje djece poznata je pojava kolika, ali i kroz život odrasle osobe za umanjenje ili ublažavanje simptoma proljeva ili konstipacije rješenje ili olakšanje donose upravo probiotici.

Stanja proljeva, ozbiljno mijenjanju normalnu mikrofloru gastrointestinalnog trakta, te također uzrokuju pojavu gubitka tekućina, tzv. stanja dehidracije.

Razne studije dokazuju da uporaba probiotika djeluje pozitivno na ublažavanje simptoma, te jačinu i trajanje poremećaja. Također može i prevenirati rizik od dobivanja bolesti koje uzrokuju proljev.

Probiotici i njihova važnost kod dentalne higijene i zdravlje usne šupljine

Sve više studija i istraživanja posljednjih godina potvrđuju veliku korist kod primjene probiotika u borbi protiv zubnog karijesa i parodontnih bolesti, te održavanja općeg zdravlja usne šupljine.

Kod studija osobe s povećanom koncentracijom Lactobacillus reuteri nisu imale probleme s karijesom, te im je opći nalaz stanja usne šupljine bio neusporedivo bolji.

Probiotici se dovode u direktnu vezu sa smanjenim udjelom karijesa, kvarenja zuba, pojave gingivitisa te lošeg zadaha.

Kod korisnika žvakaćih guma s udjelom već spomenute Lactobacillus reuteri, utvrđeno je da je manja pojava plaka, i pojave gingivitisa, te smanjenje bakterije Streptococcus mutansa koji je glavni uzročnik karijesa.

Ukoliko ste korisnik zubne proteze ili fiksnih ortodontskih aparatića, zanimati će vas sljedeće.

Zbog pojave veće koncentracije streptokoka do koje dolazi jer se bakterije talože ispod protezne baze ili aparatića, pa dolazi do pojave mrlja na caklini zuba, ili druge infekcije, pomoć dolazi opet u primjeni probiotika. Probiotici povoljno djeluju na sprječavanje infekcija, shodno činjenici da proizvodi s udjelom probiotika generalno djeluju imunoindulacijski na usnu šupljinu, a bez mijenjanja okusa ili negativnog utjecaja na sluznicu i caklinu zuba.

Antibiotici i probiotici zajedno u borbi do uspostave ravnoteže u organizmu

Antibiotici su već dugo uobičajena propisana terapija za različite bolesti, ali u borbi protiv upala i bakterija, antibiotici uništavaju one loše ali posljedično i one dobre bakterije.

Kako bi se spriječilo veće narušavanje ravnoteže crijevne flore, predlaže se uzimanje antibiotika u kombinaciji s probioticima iz grupe (Lactibiane ANTB, Normia, Ferzym). Preparati uz same probiotike mogu biti obogaćeni ekstraktima aloe vere, ili vitamina B kompleksa.

Uzimanje antibiotika može poremetiti i ravnotežu kod vaginalne microflore, koja je prirodna zaštita protiv naseljavanja i razmnožavanja štetnih gljivica i bakterija.

U navedenim slučajevima preporuka su probiotički pripravci sa sojevima Lactobacillus rhamnosus, GR-1 i Lactobacillus reuteri, RC-14  ili Lactobacillus casei v. rhamnosus Doderlein (Lcr 35) Lactobacillus helveticus candisis LA 401.

Kod pojava candida gljivičnih infekcija pomažu probiotici potpomognuti dodatkom češnjaka ili grejpa koji su poznati prirodni blokatori razvoja ovih gljivica u organizmu.

Probiotik za zdraviji život

Kao što su već neka od ranije navedenih stanja ili problema dokazano umanjenja korištenjem probiotika, zajednički nazivnik je u imunitetu.

Opće je poznato da probiotici, omega 3 masne kiseline i vitamini potpomažu naš imunološki sustav, a time djeluju pozitivno na cijeli organizam, na našu kožu (manje ekcema, i upala kože, akni i sl.) regulacije težine, pomoć u borbi  protiv bolesti poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, depresija pa čak i karcinoma.

Ipak svatko je organizam za sebe, sa specifičnim stanjima, i potrebama. Stoga prije uzimanja bilo kojeg preparata, dobro proučite upute, nuspojave i predloženu primjenu, te savjetujte se s liječnikom.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.