Na najsunčanijem otoku izgradanja solarnih elektrana

Na najsunčanijem otoku izgradanja solarnih elektrana

Hvar, otok s najvećim brojem sunčanih dana u godini pokreće strateški projekt izgradnje elektrane na sunčevu energiju. Osim toga počinje obnova cestovnog mosta u mjestu Vrboska vrijedna oko 3 i pol milijuna kuna, a općina Jelsa uskoro bi trebala dobiti novu, najmoderniju javnu rasvjetu, u svim mjestima i selima.

Otok Hvar zasjat će u sasvim novom svjetlu. Planira se izgradnja tri solarne elektrane, čime će se konačno iskoristiti sva blagodat najvećeg broja sunčanih sati. Čak 2 718 na godinu. Određene su i 3 lokacije. Na području mjesnih odbora Gdinj i Bogomlje u istočnom dijelu otoka i jedna na području Brusja pokraj grada Hvara.

- Otok Hvar bi trebao biti energetski neovisan, što je veliki iskorak, jer je riječ o zelenoj energiji koja je vrlo popularna i vrlo vrijedna, govori Nikša Peronja, načelnik općine Jelsa.

Iz HEP-a još uvijek nisu htjeli javno govoriti o tom projektu važnom za cijeli otok.Do kraja godine strateški projekt izgradnje trebao bi biti realiziran. A dotad općinu Jelsa osvjetljavat će nova javna rasvjeta. Do iduće sezone sva mjesta i sela dobivaju modernu led rasvjetu.

- Riječ je o vrlo važnom i ozbiljnom projektu, vrijednosti 4 milijuna kuna. Bit će postavljeno 1200 novih rasvjetnih tijela, pri čemu će se posebno paziti, u mjestima Jelsa, Vrboska i u svim selima, da se i estetski uklope. Dakle, bit će to dizajnerska, zaista lijepa rasvjeta, naglašava Peronja.

Život na otoku postat će privlačniji. Tome će zacijelo pridonijeti i planirana izgradnja POS-ovih stanova na području Vrbanja i Dola u središnjem dijelu otoka.

- Trenutno smo u izradi prostorno-planske dokumentacije da i tako stvorimo preduvjete za ostanak mladih na otoku, rekao je Antonio škarpa, gradonačelnik Staroga Grada.

U Vrboskoj, mjestu u središnjem dijelu otoka, koju zbog slikovitosti i 4 prekrasna mosta nazivaju malom Venecijom, počinje obnova glavnog cestovnog mosta. Projekt je vrijedan 4 milijuna kuna, a novac je osiguralo Ministarstvo regionalnog razvoja.

- Most je u lošem stanju, praktički se urušava. Radovi kreću uskoro i sve bi trebalo biti gotovo do kraja godine, istaknuo je Peronja.

Za razvoj kvalitetnog turizma potrebno je mnogo više od ljepote sunca i mora. Hvarani su to očigledno shvatili na vrijeme pa svoj škoj razvojnim projektima iz sezone u sezonu čine još ljepšim i atraktivnijim.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/576512/na-najsuncanijem-otoku-izgradanja-solarnih-elektrana

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.