„Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša“

„Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša“

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek danas u ponedjeljak 7. rujna u 10 sati počinje   dvodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup 'Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša'. Skup se tijekom trinaest godina profilirao u forum na kojem akademici, znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske i zemalja regije razmjenjuju saznanja i iskustva, prezentiraju rezultate recentnih istraživanja, a kroz razgovor neposrednih proizvođača, stručnjaka i znanstvenika određuju se smjernice novih istraživanja.

Prezentirati će se 68 znanstvenih i stručnih radova koji pokrivaju širok spektar tema iz svih područja poljoprivrede i proizvodnje hrane.  

U sklopu skupa u suorganizaciji i pod pokroviteljstvom Akademije poljoprivrednih znanosti i Ministarstva zaštite okoliša i energetike održati će se okrugli stol o  dezertifikaciji, degradaciji zemljišta i problematici u vrijeme suše.

Održat će se i međunarodna radionice radne grupe ISTRO-a, WG – CST (Working Group - Conservation Soil Tillage), na kojoj će sudjelovati stručnjaci u konzervacijskoj obradi tla.

Utemeljena u sjećanje na glavnu urednicu Agroglasa Robertu Sorić, inicijatoricu i idejnu začetnicu ovog skupa, i ove će godine biti dodijeljena nagrada mladim znanstvenicima s najboljim prijavljenim znanstvenim radom kao potvrda izvrsnosti i iznimnog doprinosa agronomskoj struci.

Inicijativu organiziranja ovog skupa pokrenuo je Agroglas, časopis za poljoprivredu Glasa Slavonije  potaknut odnosom javnosti prema poljoprivrednoj proizvodnji, koja se često smatra jednim od najvećih zagađivača i onečišćivača okoliša.

Prvi skup održan je 2008. godine na 7. godišnjicu izlaženja dvotjednika Agroglas s namjerom da se skrene pozornost na ulogu medija u društvu, značaj očuvanja okoliša, važnost znanosti te potrebu cjeloživotnog obrazovanja poljoprivrednika.

Tijekom dosadašnjih tinaest godina na skupu je prezentirano više od pet stotina znanstvenih i stručnih radova, od čega 60-ak plenarnih a u radu skupa sudjelovalo je više od tisuću znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Francuske, Velike Britanije te ostalih zemalja Europe i svijeta, među kojima i priznati australski znanstvenik hrvatskih korijena, prof. Zed (Zdenko) Rengel, hrvatski akademici Ferdo Bašić i Franjo Tomić, mađarski akademik György Várallay te srpski akademik Dušan Kovačević.

Od samog početka u organizaciji skupa sudjeluje i Međunarodna organizacija za proučavanje obrade tla ISTRO (International Soil Tillage Research Organisation) i njena hrvatska podružnica – HDPOT (Hrvatsko društvo za proučavanje obrade tla), uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede.  U suorganizaciju skupa tijekom godina uključile su se znanstvene i stručne institucije među kojima Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Agronomski fakultet iz Zagreba i Poljoprivredni institut Osijek.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.