Inovacije su pokretač gospodarskog rasta

Inovacije su pokretač gospodarskog rasta

Na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA, koja je ujedno i prva fizički održana izložba inovacija u Europi, predstavlja se više od 180 inovacija i inovatora iz zemlje i svijeta.

 „Ovogodišnja ARCA, osim mnogobrojnih stranih izlagača, specifična je i po posebnom djelu izložbe gdje će biti predstavljeni i dobitnici natjecanja „Inventions VS Corona“  kojeg je organizirala Međunarodna federacija nacionalnih asocijacija inovatora(IFIA), a gdje su predstavljena rješenja u borbi protiv COVID-19 virusa“, rekao je predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić otvarajući izložbu koja se održava od 15. do 17. listopada Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Voditeljica Odjela za industriju HGK Tajana Kesić Šapić istaknula je kako su inovacije jedan od osnovnih pokretača gospodarskog rasta zbog njihovog doprinosa ubrzavanju i unaprjeđenju proizvodnje kroz razvoj novih proizvoda i usluga, primjenu novih tehnologija i poboljšanje poslovnih procesa te modela upravljanja. „Donose dodanu vrijednost i novo zapošljavanje i jedan su od bitnijih faktora konkurentnosti poduzeća i konkurentnosti države“, pojasnila je  Kesić Šapić dodavši kako Hrvatska gospodarska komora već 20 godina pruža snažnu potporu inovatorstvu kroz rad Zajednice za inventivni rad  koja predstavlja inovatore, poduzetnike i druge zainteresirane za razvoj inventivnog rada i komercijalizaciju inovacija.

HGK tako sufinancira predstavljanje hrvatskih inovacija na međunarodnim sajmovima diljem svijeta te organizira 'Inovacijske misije' koje hrvatskim inovativnim tvrtkama pružaju mogućnost pronalaska inozemnog poslovnog partnera te komercijalizaciju inovacija. „Iako se u  Inovacijskom sustavu Hrvatske u posljednje dvije godine učinio veliki iskorak, on još uvijek pokazuje rezultate koji su ispod stvarnih potencijala stoga i ovaj međunarodni sajam inovacija vidimo kao jedan od pokretača kreativnog i inovativnog načina razmišljanja i stvaranja jer inovacije su pravi i dugoročni put za pokretanje cjelokupne ekonomije“, poručila je Kesić Šapić.

Na izložbi i sajmu predstavit će se inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskog rada, a značajno mjesto inovatorskog događaja godine zauzimaju inovacije mladih, učenika srednjih tehničkih škola kao i studenata hrvatskih sveučilišta. Poseban program za učenike srednjih škola pripremljen je i u obliku STEAM radionica; Izrada robotskih kolica sa daljinskim upravljanjem te izrada igrače konzole Nibble.

Izložba traje do subote 17. listopada 2020. kad će se održati dodjela nagrada za najbolje inovatore i inovacije.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.