Osnovane nove grupacije HGK za sunčane elektrane i inovativne tehnologije u OIE

Osnovane nove grupacije HGK za sunčane elektrane i inovativne tehnologije u OIE

„Korištenje inovativnih tehnologija od velike je važnosti za daljnji razvoj cijeloga sektora obnovljivih izvora energije na tržišnim osnovama. Nova Grupacija će djelovanjem kroz Hrvatsku gospodarsku komoru biti posebno usmjerena na koordinaciju između dionika koji pridonose održivoj energetskoj tranziciji i promiču uporabu inovativnih tehnologija, kao i komunikaciju s regulatorima kako bi se za njihovu primjenu stvorio učinkovit pravni okvir,“ rekao je voditelj novoosnovane Grupacije za nove i inovativne tehnologije za obnovljive izvore energije HGK u sklopu Zajednice za OIE HGK Zoran Obradović iz tvrtke wpd Adria, članice njemačke wpd grupe koja istražuje mogućnosti rješenja za skladištenje energije za postojeće i buduće OIE projekte, ali i tehnologije koje će pridonijeti isplativosti novih velikih projekata bez poticaja. Na ovim inicijativama osim s drugim gospodarskim subjektima surađuje i s hrvatskom akademskom  i znanstvenom zajednicom.

Na jučerašnjoj je Sjednici Zajednice za obnovljive izvore energije HGK održan i izbor predstavnika tvrtki u Vijeće Zajednice u koje su, na inicijativu članica, ušle  INA, HEP Proizvodnja i wpd Adria. Grupacija za energiju Sunca podijeljena je u Grupaciju za integrirane sunčane elektrane i Grupaciju za neintegrirane sunčane elektrane.

Izabrani voditelj Grupacije za neintegrirane sunčane elektrane HGK Filip Bujan iz HEP Proizvodnje je u sklopu programa rada Grupacije istaknuo poboljšanje oko izuzetno sporoga i dugotrajnoga postupka ishođenja prava služnosti/prava građenja za zemljišta koja su u državnom vlasništvu. „Nužno je i zakonski regulirati dio oko razvoja projekata kako bismo izbjegli situaciju u kojem dva različita investitora razvijaju identičan projekt na identičnom obuhvatu zahvata,“ rekao je Bujan.

U pogledu Grupacije za integrirane sunčane elektrane HGK voditelj Grupacije Ljubomir Majdandžić istaknuo je da je interes poticati proizvodnju električne energije iz fotonaponskih sustava na mjestu proizvodnje, a to su sunčane elektrane za vlastitu potrošnju s priključkom uglavnom na niski napon i snagom do 500 kW. Fokus na integrirane sunčane elektrane vidljiv je i s obzirom na ukupnu instaliranu snagu fotonaponskih sustava u Europskoj uniji, zatim prioritete razvoja ugradnje fotonaponskih sustava u EU (javni ili privatni sektor) kao i mjesta ugradnje (obiteljske kuće, višestambene zgrade, komercijalne zgrade, industrija, poslovne zgrade itd.), a posebno imajući u vidu distribuiranu proizvodnju tj. proizvodnju el. energije na mjestu potrošnje.

Nataša Putak iz HROTE-a predstavila je Premijski model poticanja OIE prema kojem će se proizvođaču isplaćivati varijabilna premija u visini razlike između proizvodne i tržišne cijene električne energije. Time bi projekti trebali postati privlačniji za financiranje bankama, a HROTE provodi javni natječaj za dodjelu tržišne premije tako da na godišnjoj razini raspisuje kvote za pojedine tehnologije proizvodnih postrojenja dinamikom koja osigurava tržišno nadmetanje. „Prema Pay-as-bid sustavu natječajnoga postupka nositelji projekata sami nude cijenu koja će im i biti isplaćena ako prođu, a razina poticaja će biti definirana tržištem. Troškove i dinamiku raspisivanja natječaja će određivati rast i karakteristike proizvodnje, pravovremeno dizanje naknada ako to bude potrebno, prodaja električne energije iz OIE, udjel obveznoga otkupa energije od HROTE-a te projekcije kretanja cijene električne energije“, pojasnila je Putak.

U sklopu dnevnog reda sjednice predstavljene su i Hrvatska udruga za vodik te Hrvatska udruga za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka. Potpredsjednica Udruge za vodik Ankica Kovač je istaknula da je vodik perjanica energetske tranzicije te da postoji veliki potencijal za suradnju unutar ove Zajednice. „Vodikove tehnologije postoje i spremne su za primjenu, kod nas se ta tematika istražuje preko 20 godina i na dobrom smo putu. Klimatske promjene nam ne dozvoljavaju da budemo konkurencija, već da radimo zajednički na prijelazu na zelene energente. Potrebna nam je čvrsta veza akademije i industrije“, poručila je Kovač koje je i predstavila par projekata vezanih uz vodik, uključujući nabavu 20 autobusa na vodik za ZET.

Ivica Jakić, predsjednik Udruge za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih članaka, je naglasio kako vodik mijenja dosadašnji model proizvodnje energije. „Više iz plina ne dobivamo električnu energiju, već obrnuto. Nas su zaobišle sve industrijske revolucije, a vodik nam je prilika da to promijenimo, taj iskorak moramo napraviti kao država“, smatra Jakić.

Na plenarnoj sjednici Zajednice obnovljivih izvora energije HGK među glavnim ciljevima rada Zajednice za nadolazeće razdoblje istaknuto je rješavanje problematike prostornih planova i ograničenja prilikom realizacije projekata u području OIE, odnosno ujednačavanje smjernica za izradu prostornih planova prema županijama, zatim rad na izradi jedinstvenog dokumenta post-construction monitoringa za izgrađene vjetroelektrane te precizno definiranje uvjeta priključenja na energetsku mrežu. Zaključno su gospodarstvenici pozvani da se uključe u Digitalnu komoru i Katalog proizvoda i usluga u području obnovljivih izvora energije.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.