Huawei poziva korporacije na minimaliziranje osobnih podataka kako bi ublažili izazove vezane za sigurnost podataka

Huawei poziva korporacije na minimaliziranje osobnih podataka kako bi ublažili izazove vezane za sigurnost podataka

Kako bi osigurale zakonsku usklađenost i sigurno okruženje u zaštiti osobnih podataka svojih korisnika, kompanije moraju biti transparentne po pitanju korištenja i prijenosa osobnih podataka i vrsta podataka koje prenose, moraju biti posvećene tehnologiji te moraju jačati suradnju uzimajući u obzir zakonske zahtjeve. Zaključak je to webinara o organizaciji Huaweija na kojem su stručnjaci telekomunikacijske industrije raspravljali o naučenim lekcijama o zaštiti podataka u 2020., te trendovima na koje treba paziti u 2021. godini.

Govornici su bili Felix Wittern, partner u multinacionalnoj odvjetničkoj tvrtki Fieldfisher; Ramses Gallego, međunarodni direktor za tehnologiju i cyber sigurnost u globalnoj IT tvrtki Micro Focus; i Joerg Thomas, voditelj ureda za zaštitu podataka u Huaweiju.

Stručnjaci su istaknuli kako se i onako kompleksno zakonsko okruženje i dalje ubrzano mijenja, posebno s novim izazovima koje je donijela koronakriza koja je uvela potrebu za digitalnim praćenjem kontakata i opći zdravstveni nadzor. Uz to, prošle se godine pažnja posvetila i državnim strategijama suvereniteta podataka, strožoj provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), kao i utjecaju novih tehnologija poput 5G i umjetne inteligencije (AI).

Felix Wittern iz Fieldfishera upozorio je da u situaciji dok sami regulatori pokušavaju razumjeti novo okruženje, sve je veća opasnost za multinacionalne korporacije i kompanije koje nisu dovoljno oprezne u zaštiti podataka, a kojima prijete pozamašne novčane kazne.

Ramses Gallego iz Micro Focusa upozorio je da zbog cloud tehnologije sve više imamo situaciju podataka ”u sjeni”, čiji se back-up nalazi na više clouda, često bez znanja odjela za usklađivanje podataka, što komplicira pravnu usklađenost mnogim kompanijama. Njegova poruka je da tek kada korporacije izgrade ekosustav koji automatizira i orkestrira provjeru autentičnosti, autorizaciju i odgovarajući pristup, možemo početi govoriti o stvaranju sustavnog i sistemskog rješenja pitanja zaštite podataka. Naglasio je da bi tehnologija mogla pomoći u stvaranju krugova povjerenja, izvan kojih podaci ne bi smjeli biti vidljivi ni aktivni. Također, smatra da bi šifriranje i tokenizacija mogli biti učinkovita strategija ublažavanja rizika koju bi trgovačka društva mogla usvojiti te koja bi mogla biti priznata na sudu po pitanju kršenja zaštite podataka.

Joerg Thomas iz Huaweija upozorava da će organizacije trebati usvojiti principe minimaliziranja podataka i pojačati privatnost podataka, uz što će biti nužno u svakom trenutku osigurati planove upravljanja kontinuitetom poslovanja (BCM). Huawei čini sve kako bi se stvorio sigurno okružje za kupce, a to uključuje i poštivanje najnovijih prava i propisa, identificiranje i mapiranje prema upravljačkim mehanizmima prijenosa, pružanje odgovarajućih smjernica i obrazaca, kontinuirano proučavanje i ocjenjivanje standardne ugovorne klauzule (SCC) te savjete o dopunskim mjerama.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.