5G tehnologija se prihvaća brže od očekivanja, već ima više od 220 milijuna korisnika

5G tehnologija se prihvaća brže od očekivanja, već ima više od 220 milijuna korisnika

5G ekosustav mobitela postat će zreo kao i 4G već za godinu do maksimalno dvije godine, smatraju u Huaweiju zbog čega su danas predstavili jedinstveno rješenje za ubrzanje digitalizacije industrije – 5GtoB ekosustav za izradu i korištenje 5G poslovnih aplikacija

Prihvaćanje 5G tehnologije je brže od očekivanog, prošle je godine na tržištu bilo 380 5G uređaja što je 8 puta nego godinu ranije, baza mobilnih 5G korisnika dosegla je 220 milijuna, a bežične kućne širokopojasne veze 1,05 milijuna što je 17, odnosno 21 puta više u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je Huaweijev izvršni direktor i predsjednik Carrier Business Group Ryan Ding na forumu tvrtke "5G donosi novu vrijednost" održanom na MWC Shanghai 2021.

Ding smatra da će se ti brojevi utrostručiti 2021. godine jer se i 5G industrija razvija brže od očekivanja, što čini tu tehnologiju sve dostupniju širokom broju korisnika. Cijene 5G telefona padaju pa na tržištu već postoji više uređaja po cijeni ispod 150 američkih dolara i oko 30 telefona srednje i niže klase po cijeni nižoj od 300 američkih dolara. Prema Dingu, 5G ekosustav mobitela postat će zreo kao i 4G tijekom godinu do maksimalno dvije godine.

Ding je potvrdio kako u Kini i Južnoj Koreji, zemljama koje su prve počele uvoditi 5G tehnologije, telekom operateri već vide komercijalni povrat na svoje investicije u 5G mrežu.

Huawei predstavio novo rješenje – 5GtoB

Huawei je na MWC Shanghai službeno predstavio i svoje rješenje 5GtoB koje omogućuje stvaranje nove vrijednosti kroz čitav lanac komercijalizacije 5G tehnologije, a pokriva prodaju, poslovanje i usluge. Ovo rješenje pojednostavit će transakcije za poslovne korisnike, pomoći će operatorima da komercijaliziraju svoja mrežna ulaganja i omogućiti svim partnerima telekoma nove inovacije. Huawei 5GtoB rješenje uključuje četiri dijela: 5GtoB

Network koje služi za planiranje, izgradnju i optimiranje mreža, 5GtoB NaaS koja olakšava implementaciju nove tehnologije u njihove procese, 5GtoB App Engine koji predstavlja centar inovacija za nova aplikativna rješenja i 5GtoB Marketplace u kojem poslovni korisnici mogu jednostavno doći do aplikacije koja im treba.

Moraju se utvrditi standardi

Ding je naglasio da će digitalizacija industrije biti veliko tržište, ali da se razvoj digitalne infrastrukture razlikuje u različitim industrijama, što je rezultat nepostojanja digitalnih standarda. Zbog toga je pozvao sve igrače u industriji da rade zajedno na uspostavljanju 5GtoB standarda i ekosustava kako bi se ubrzala digitalizacija gospodarstva.

MWC Šangaj 2021 traje od 23. do 25. veljače u Šangaju u Kini. Huawei predstavlja svoje proizvode i rješenja na štandovima E10, E50 i E90 u dvorani N1 u Šangajskom novom međunarodnom izložbenom centru (SNIEC). Za više informacija posjetite: https://carrier.huaw

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.