Fakultetu organizacije i informatike 2,5 milijuna kuna za obnovu Vile Oršić

Fakultetu organizacije i informatike 2,5 milijuna kuna za obnovu Vile Oršić

 Prilikom posjete Tehnološkom parku Varaždin, premijer Andrej Plenković i ministar znanosti i obrazovanja dr. sc. Radovan Fuchs uručili su dekanici FOI-ja prof. dr. sc. Nini Begičević Ređep odluku kojom se Fakultetu organizacije i informatike dodjeljuje 2,5 milijuna kuna za projekt obnove građevine Vile Oršić.

Građevina Oršić je tijekom godina mijenjala vlasnike i korisnike, te je višekratno prilagođavana specifičnim potrebama novih korisnika, no u zadnjih nekoliko godina ova vrijedna i prekrasna povijesna građevina propada i narušava izgled grada Varaždina. Odlukom Grada Varaždina i gradskog vijeća, dodijeljeno je pravo građenja na 30 godina Fakultetu organizacije i informatike.

Da bi je obnovili i stavili u funkciju nakon niza godina propadanja, FOI-ju je potrebno 7 milijuna kuna. Prenamjenom prostora za potrebe visokog obrazovanja cilj FOI-ja je zaustaviti dugogodišnju devastaciju građevine i Vilu Oršić staviti u funkciju realizacije obrazovnog sadržaja, razvojnih istraživačkih potencijala i suvremene informacijsko-komunikacijske tehnologije. U Vili Oršić biti će 6 novih dvorana za nastavu studenata FOI-ja te 4 znanstveno-istraživačka Laboratorija.

Stavljanjem građevine u funkciju visokog obrazovanja, Vila Oršić postat će dio urbanog kampusa Grada Varaždina u kojem studira 3000 studenata FOI-ja i zbog kojih su Varaždin i Varaždinska županija postali najveća i najvažnija IT regija u Hrvatskoj nakon zagrebačkog područja. Vila Oršić imat će najbolju moguću svrhu, služit će našim studentima i nastavnicima za nastavu, ali će se i u istraživačkim Laboratorijima Vile Oršić provoditi znanstveno-istraživačke aktivnosti u okviru naših 30-tak razvojnih projekata u kojima će sudjelovati istraživači, ali i studenti FOI-ja – rekla je dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

S ovlaštenim projektantskim uredom izrađena je projektna dokumentacija sanacije unutrašnjeg i vanjskog prostora, kao i arhitektonski nacrti i troškovnici. Rješenje koje je usuglašeno sa Konzervatorskim odjelom u Varaždinu pretpostavlja cjelovito očuvanje vanjštine građevine, uz određene intervencije na nužnim korekcijama i poboljšanjima, primarno zbog nove funkcije, a to je prenamjena prostora u istraživačke laboratorije, dvorane za učenje i poučavanje, te kabinete za nastavnike i centre Fakulteta.

Do sada su provedeni radovi na obnovi krovišta za što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja već ranije osiguralo financijska sredstva. Obnova krovišta je bila nužna i predstavljala je tek prvu fazu obnove Vile Oršić. U iznosu od 600.000 kuna osigurana su sredstva od strane Grada Varaždina za obnovu fasade Vile Oršić, dok će dodatno biti osigurana sredstva za obnovu fasadne stolarije. Fakultet raspolaže i sa projektnim sredstvima koji će biti usmjereni u opremanje prostora Vile Oršić. Dobivenim financijskim sredstvima sufinancirat će se građevinsko obrtnički, strojarski i elektroinstalacijski radovi.

Ovim putem želimo zahvaliti Vladi Republike Hrvatske te saborskim zastupnicima Anđelku Stričaku i Damiru Habijanu što su prepoznali vrijednost i važnost ovog projekta te svojim ukazivanjem na potrebu za novim prostornim kapacitetima FOI-ja, a s ciljem educiranja deficitarnog kadra potrebnog za daljnji razvoj varaždinske IT regije, djelovali na donošenje ove odluke.

KONTAKT:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.