Čekaju nas velike promjene na tržištu OIE

Čekaju nas velike promjene na tržištu OIE

Danas se obilježava Svjetski dan obnovljivih izvora energije (OIE), a na hrvatskom tržištu nas po tom pitanju čekaju brojne novosti i izazovi. U pripremi je regulativa koja bi trebala olakšati investicije u obnovljive izvore, a implementira se i novi sustav poticanja proizvodnje.

„Jedna od lekcija koju smo naučili tijekom ove pandemije svakako je nužnost oslanjanja na domaće energetske resurse i smanjenje ovisnosti o uvozu, a to uključuje i proizvodnju energije iz OIE koja stalno i snažno raste. Ova godina će biti iznimno dinamična za sektor energetike jer nas očekuju velike promjene zakonodavnog okvira. To je odlična prilika da se otklone svi nedostaci koji su do sada uzrokovali teškoće u investiranju i implementaciji projekata“, istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

Konkretno, u najavi je novi Zakon o OIE i visokoučinkovitoj kogeneraciji. Zajednica obnovljivih izvora energije HGK tim povodom priprema dokument koji će sadržavati trenutnu problematiku i ograničenja u području OIE, s prijedlogom suvremenih rješenja u skladu s EU. „Cilj dokumenta je na jednom mjestu obuhvatiti problematiku te dati smjernice kreatorima zakonodavnog okvira direktno s terena gdje se investitori svakodnevno susreću s problemima“, poručio je Radoš.

S njim se slaže i Ivo Čović, predsjednik Zajednice OIE HGK, koji je također istaknuo da je donošenje nove regulative šansa da otklonimo sve administrativne prepreke i nedostatke koji su do sada ograničavali razvoj OIE. „Tržište se mijenja, na snagu je stupio premijski sustav poticanja, što svakako donosi neke nove izazove i mogućnosti. Iznimno je važno da stvorimo kvalitetan zakonodavni okvir, inače će nam se ponoviti razdoblje u kojemu se nije ulagalo u OIE“, upozorio je Čović.

Zamjenik predsjednika Zajednice za OIE HGK Tonći Panza apostrofirao je važnost suradnje nadležnog Ministarstva s investitorima za koje smatra da moraju biti uključeni u donošenje novih pravila igre. „Trenutno je na javnoj raspravi Nacrt Zakona o tržištu električne energije u kojemu su već sada vidljive prepreke koje je nužno otkloniti. Nadležne institucije moraju poslušati glas struke kako bi se omogućio daljnji razvoj projekata“, kazao je Panza.

Na djelatnost će u narednom razdoblju, osim spomenutih zakona, utjecati i Nacionalni plan oporavka i otpornosti te novo razdoblje programiranja višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. koje donosi mnoge mogućnosti.

Inače, udjel OIE u ukupnoj potrošnji električne energije u Hrvatskoj je gotovo 50 posto, po čemu se nalazimo na šestom mjestu u EU. Cilj nam je da do 2030. godine 60 posto električne energije bude obnovljivo.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.