Zagrebački Q donosi revoluciju u transplantaciji organa

Zagrebački Q donosi revoluciju u transplantaciji organa

Jedna od najbrže rastućih europskih IT kompanija, zagrebački Q, nedavno je razvila proizvod koji donosi budućnost u područje medicine. Riječ je o softverskom rješenju koji pomaže da donirani bubreg lakše i brže pronađe svog odgovarajućeg primatelja. Točnije, aplikacija treba unaprijed utvrditi hoće li novi domaćin moći primiti organ prije nego se organ transplantira, a sve s ciljem da se iskoristi potencijal svakog doniranog organa.

Oko 15-20% doniranih organa u svijetu se nikada iskoristi jer ne postoje alati kojim bi ih se temeljito analiziralo. Zato je Q za englesku tvrtku Accunea razvio aplikaciju “Accunea Transplant Monitor” koja će pomagati u transplantaciji organa i raditi na povećanju broja uspješnih operacija. Aplikacija koja je još u konceptualnoj fazi uskoro će se testirati u jednoj od najprestižnijih londonskih bolnica.

Uz pomoć ove aplikacije nefrolozi će moći s daljine pratiti ključne biokemijske podatke i na vrijeme spasiti ljudske živote. Riječ je o prvom takvom konceptu na ljudskim organima što je revolucionarni korak u zdravstvu. Jako smo sretni što imamo priliku raditi na svjetskim projektima kojim utječemo na dobrobit ljudi“, kazao je Filip Ljubić, CEO Q-a.

Sama tehnologija radi na način da se u sterilnom okruženju na transplantacijski organ postave senzori spojeni na Arduino uređaj koji očitavaju tri vrijednosti - kreatinin, glukozu i laktat te njihove oscilacije. Takav princip omogućuje da se Bluetooth vezom prate funkcije organa u stvarnom vremenu. Biotech kompanija Accunea sa sjedište u Londonu inače se bavi analitičkom medicinom, a novu će aplikaciju u budućnosti koristiti prvenstveno u transplantaciji bubrega.

Ovo je samo jedan od nedavnih uspjeha hrvatske IT kompanije. Q je prošle godine od strane vodeće svjetske agencije za rangiranje IT kompanija proglašen jednom od Top 20 najboljih development tvrtki u svijetu, a dobitnik je i nagrade za najboljeg poslodavca u Hrvatskoj. Iza sebe već ima bogato biotech iskustvo i blisku suradnju s prestižnim biotech klijentima iz Švicarske, Njemačke i SAD-a. Trenutno imaju preko 190 stručnjaka, a plan im je u idućih godinu dana zaposliti ih još 100-tinjak.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.