HAZU dodijelila svoje nagrade za najviša znanstvena ili umjetnička dostignuća u 2020.godini

HAZU dodijelila svoje nagrade za najviša znanstvena ili umjetnička dostignuća u 2020.godini

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) uz svoj dan, 29. travnja, ujedno i proslavu 160. obljetnice osnutka i rada, tradicionalno je dodijelila nagrade za najviša znanstvena ili umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2020. godinu.

Za područje društvenih znanosti nagradu dobiva - prof. dr. Miroslav Akmadža za knjigu Franjo Kuharić: Kardinal i vlast, za područje matematičkih, fizičkih i kemijskih znanosti nagradu je dobio - dr. Ivo Piantanida – za izvanredan znanstveni opus od 52 rada objavljena u periodu 2016. – 2020. te za otkriće selektivnog višenamjenskog senzora za DNA, RNA i proteine, a za područje prirodnih znanosti nagradu:  - dr. Jadranka Šepić – za znanstvena istraživanja o postanku meteoroloških tsunamija, njihovom gibanju u raznim morima te transformaciji u obalnom području, objavljena u 15 članaka u posljednjih 5 godina, te - prof. dr. sc. Ivica Kisić – za djelo Antropogena erozija tla te za 28 radova na istu temu, referiranih u bazi znanstvenih podataka Web of Science.

Za područje medicinskih znanosti nagradu je dobio - doc. dr. Vedran Velagić – za 25 znanstvenih radova iz područja liječenja fibrilacije atrija, koji su objavljeni tijekom posljednjih 5 godina, a za područje filoloških znanosti - dr. Vera Blažević Krezić – za objavljenu knjigu Književnimi radnjami za crkvu i domovinu. O novocrkvenoslavenskome jeziku Parčićeva misala iz 1893., a za područje književnosti nagradu je primila - autorica Evelina Rudan – za knjigu Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)

Za područje likovnih umjetnosti nagradu je dobio - dizajner Boris Ljubičić – za seriju izložbi održanih 2017. i 2018. u Zagrebu, Splitu, Puli, Varaždinu i Berlinu te od 2019. do 2020. u Lyonu, kao i za knjigu Logo protiv kaosa. Za područje glazbene umjetnosti i muzikologije nagradu je dobila - dr. Sanja Majer-Bobetko – za knjigu Hrvatska glazbena historiografija od početka 20. stoljeća do 1945. godine, a za područje tehničkih znanosti nagrađen je - prof. dr. Hrvoje Kozmar – za znanstvenu cjelinu pod nazivom Geofizička i industrijska strujanja fluida i njihov utjecaj na inženjerske konstrukcije i vozila, koja se sastoji od ukupno 30 radova objavljenih u prethodnih 5 godina.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.