Znanstvenici o klimi: Najgore tek dolazi, s više implikacija na život naše djece i unuka

Znanstvenici o klimi: Najgore tek dolazi, s više implikacija na život naše djece i unuka
Nestašica vode, egzodus, pothranjenost, izumiranje vrsta... Život na Zemlji kakav poznajemo neizbježno će se preobraziti zbog klimatskih promjena kada djeca rođena 2021. budu imala 30 godina ili čak i prije, upozorava se u UN-ovu izvješću do kojeg je došao AFP.
Nacrt izvješća, koje su napisale stotine znanstvenika pri Međudržavnom panelu za klimatske promjene (IPCC), mjerodavnom na tom području, oscilira između apokaliptičnog tona i nade koja se pruža ljudima da promijene svoju sudbinu trenutačnim i drastičnim mjerama.

Sveobuhvatno izvješće o procjeni na 4000 stranica mnogo je alarmantnije od prethodnog iz 2014. Iako se njegovi glavni zaključci neće promijeniti, službeno će biti objavljeno tek u veljači 2022., nakon što ga konsenzusom odobri 195 država članica.
Klima se već promijenila

Bez obzira na stopu smanjenja emisije stakleničkih plinova, razorni učinci zagrijavanja na prirodu i čovječanstvo koje o tome ovisi ubrzat će i postati bolno opipljivi i prije 2050. godine.

- Život na Zemlji može se oporaviti od velikih klimatskih promjena evolucijom u nove vrste i stvaranjem novih ekosustava, napominje se u tehničkom sažetku na 137 stranica.

Među najvažnijim je zaključcima spuštanje praga preko kojeg se zagrijavanje može smatrati prihvatljivim. Potpisivanjem Pariškog sporazuma 2015. godine svijet se obvezao ograničiti globalno zatopljenje "znatno ispod 2 °C", a nastoji se ograničiti do 1,5 °C porasta temperature.

Od sada IPCC procjenjuje da bi prekoračenje + 1,5 °C već moglo dovesti "postupno do ozbiljnih posljedica, a ponekad i nepovratnih".

- Najgore tek dolazi, s mnogo više implikacija na život naše djece i unuka nego na naš, tvrdi IPCC.

Klima se već promijenila. Iako je porast prosječnih temperatura od sredine 19. stoljeća dosegnuo 1,1 °C, učinci su ozbiljni i bit će sve snažniji, čak i ako se smanji emisija CO2. Za neke životinje i biljne sorte može biti čak i prekasno.

- Čak i na + 1,5 °C životni uvjeti promijenit će se izvan mogućnosti prilagodbe određenih organizama, ističe se u izvješću. Poljoprivreda, uzgoj, ribarstvo...

- U svim sustavima proizvodnje hrane povećavaju se nagli gubici, stoji u izvješću te se upozorava na klimatske opasnosti kao "glavni pokretač".                            
Prilagodbe nedovoljne, ali važne

No čovječanstvo u ovoj fazi nije naoružano kako bi se suočilo s izvjesnim pogoršanjem situacije.

- Trenutačne razine prilagodbe bit će nedovoljne kako bi odgovorile na buduće klimatske rizike, upozorava IPCC.

Čak i uz ograničavanje porasta na 2 °C dodatnih 80 milijuna ljudi suočit će se s glađu do 2050. godine, 130 milijuna moglo bi pasti u krajnje siromaštvo u roku od deset godina, a stotine milijuna stanovnika obalnih gradova bit će ugrožene zbog češćih poplava uzrokovanih porastom razine mora, što će dovesti do velikih migracija.

Zbog porasta od 1,5 °C u gradovima će dodatno 350 milijuna stanovnika biti izloženo nestašici vode, a 400 milijuna na + 2 °C.

U tekstu se također naglašava opasnost od kaskadnih učinaka. Neke regije (Istočni Brazil, Jugoistočna Azija, Središnja Kina) mogle bi istodobno pogoditi tri ili četiri vremenske nepogode ili čak i više: vrućina, suša, ciklona, požari, poplave, bolesti koje prenose komarci...

Također moramo uzeti u obzir pojačane učinke drugih ljudskih aktivnosti štetnih za planet, napominje se u izvješću: uništavanje staništa, prekomjerno iskorištavanje resursa, onečišćenje, širenje bolesti.

- Zbog toga je svaki djelić stupnja važan, ističe IPCC. Unatoč alarmantnim zaključcima, izvještaj donosi i notu nade. "Čovječanstvo još može usmjeriti svoju sudbinu prema boljoj budućnosti."

- Potrebna nam je radikalna transformacija procesa i ponašanja na svim razinama: pojedinci, zajednice, tvrtke, institucije i vlada. Moramo redefinirati svoj način života i potrošnju, tvrdi se u izvješću.
 
IZVOR: HRT
POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/alarmantan-izvjestaj-ipcc-a-o-klimatskim-promjenama-2163822

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.