U KB Dubrava prva transplantacija nakon osam mjeseci: „Novo srce lupa kao ludo“

U KB Dubrava prva transplantacija nakon osam mjeseci: „Novo srce lupa kao ludo“

Prije manje od tjedan dana Klinička bolnica Dubrava vratila se u puni pogon. Trenutačno se na COVID odjelu nalazi samo dvadeset oboljelih, od kojih je dvoje na respiratoru. Svi ostali odjeli vratili su se svom primarnom poslu pa je tako danas, nakon osam mjeseci, obavljena i prva transplantacija. Novo je srce dobio 58-godišnjak.

- K'o rođen, osjećam se k'o rođen. Srce lupa kao ludo, zdravo je, dobro je, kaže Željko Matković.

Nakon više od tri godine, ovaj 58-godišnjak prije tri dana dobio je novo srce.

- U jednu ruku mislite da nikad to nećete doživjeti, ali i kad doživite onda vidite da je to ono što vam daje više snage i za obitelj i za život i u svemu ovome, kaže Matković.

Transplantacija je to koju će pamtiti i liječnički tim koji je u operacijsku dvoranu ponovno ušao nakon dugih osam mjeseci.

-  Praktički čim smo u eurotransplantu, kako se kaže otključali naš centar, unutar dva tri dana dobili smo ponudu za ovo srce, kazao je Igor Rudež, pročelnik Zavoda za kardijalnu i transplantacijsku kirurgiju.

- I nakon prošle godine divan je osjećaj da se opet može pomoći i na ovaj način ljudima, a ne samo u liječenju covida, kazao je Nikola Bradić, anesteziolog.

- Sretni smo da se opet vraćamo u normalu i radimo u cijelom ovom našem poslu možda najzahtjevniji, ali najljepši dio, a to je transplantacija srca, rekla je Ivana Presečki, specijalistica anesteziologije.

Zahvat je trajao satima.

- Jer organi ne smiju dugo čekati izvan tijela, za srce konkretno je četiri sata onaj maksimum, tako da smo bili tu negdje taman u tim granicama, rekao je Bradić.

Napokon, kažu, rade ono što najbolje znaju.

- Najljepši povratak koji sam mogla zamisliti je da dobijemo transplantaciju srca i da još jedan čovjek dobije šansu za novi život nakon ovih silnih crnih vijesti i ružnih stvari koje smo praktički doživjeli u godinu dana, rekla je Tajana Dražić, anesteziološka tehničarka.

- Sve nas skupa veseli da se KB Dubrava vratila svojim punim djelatnostima i u tom smislu sve kirurške djelatnosti su krenule u punom opsegu rada pa je napravljena prva transplantacija ni tjedan dana nakon što smo krenuli ponovno sa radom, rekao je Ivica Lukšić, ravnatelj bolnice.

Prije dvije godine izveli su 21 transplantaciju srca. Prošle godine, zbog pandemije, samo 12.

- Ostali naši bolensici su bili na listi čekanja, bili su pod kontrolom, tako da Bogu hvala svi su dočekali vrijeme da se ponovno otvorimo, rekao je Rudež.

Transplantaciju srca u bolnici u Dubravi čekaju još 34 bolesnika. (Izvor: HRT)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.