ICT tehnologije mogu smanjiti globalne emisije ugljika do 20 posto

ICT tehnologije mogu smanjiti globalne emisije ugljika do 20 posto

Na otvaranju ovogodišnjeg svjetskog kongresa mobilne telefonije u Barceloni (Mobile World Congress) čija je tema EU Green Deal i doprinos ICT industrije u postizanju održivog poslovanja te ključnim izazovima s kojima se operateri suočavaju u postizanju ugljične neutralnosti, predsjednik Huaweija za zapadnu Europu, David Li, istaknuo je kako Huawei snažno podupire ambicije EU-a o postizanju CO2 neutralnosti.

U svom je govoru Li istaknuo kako ICT industrija koristi zelene digitalne alate prilikom pružanja podrške svim svojim korisnicima te da su bolja koordinacija i suradnja jamac zajedničkog globalnog uspjeha.

Ugljični otisak ICT industrije čini samo 2 posto ukupnih emisija. ICT tehnologije mogu se koristiti za smanjenje ukupnih globalnih emisija do 20 posto, stoga potičemo i pozivamo druge industrije da smanje njihovu štetnu emisiju ugljika putem ICT rješenja. Integriranje digitalnih i energetskih tehnologija omogućuje nam korištenje novih tehnoloških dostignuća u umjetnoj inteligenciji, povezivanju i računarstvu u oblaku za digitalizaciju energetske industrije, rekao je David Li, predsjednik Huaweija za zapadnu Europu.

Li je također spomenuo i inicijativu using bits to manage watts (korištenje bitova kako bi se upravljalo vatima), što implicira korištenje digitalnih tehnologija za postizanje učinkovitijeg upravljanja energijom. Inicijativa omogućuje postizanje održivosti poslovanja i smanjenje emisija štetnih stakleničkih plinova.

MWC Barcelona ove je godine ugostio i mnoge druge istaknute dionike iz industrije uključujući predstavnike Vantage Towersa Španjolske, Orangea, te Telefónica grupe.

"Smanjenje ugljika postaje novi fokus - industrija mora uštedjeti energiju i smanjiti emisiju ugljika. Iz perspektive uštede energije, fokus se preusmjerava sa smanjenja apsolutne potrošnje na smanjenje potrošnje te povećanje učinkovitosti iskorištavanja energije. Iz perspektive smanjenja ugljika, emisija ugljika po jedinici podatkovne usluge postaje nova mjera za to koliko je mreža zelena”, rekao je James Crawshaw, glavni analitičar za rad pružatelja usluga i IT u tvrtki Omdia Informa Tech.

Uz predstavnike industrije, događaju su prisustvovali i članovi EU parlamenta koji su također govorili o važnosti ICT-a u zelenim planovima regije. Članica Europskog parlamenta Susana Solís Pérez izjavila je da će gotovo svaki sektor imati vidljive koristi od digitalnih rješenja, dok je Steven Moore, šef GSMA-e, svjetske udruge mobilnih operatera poručio kako niti jedna vlada ne može samostalno prijeći na obnovljive izvore energije, već je tu potrebna suradnja svih sektora i regulatora.

Telekom operateri su dugogodišnji zagovornici globalnih napora na održivosti, pri čemu je mobilni sektor prva industrijska vertikala koja se obvezala UN-ovim ciljevima održivog razvoja 2016. godine.

MWC Barcelona 2021 traje od 28. lipnja do 1. srpnja u Barceloni u Španjolskoj. Za više informacija posjetite: https://carrier.huawei.com/en/events/.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.