Dronovi kartiraju poljoprivredne površine u svrhu bolje preciznosti

Dronovi kartiraju poljoprivredne površine u svrhu bolje preciznosti

Kartiranje poljoprivrednih površina uz pomoć bespilotnih letjelica omogućuje prikupljanje velike količine na oko nevidljivih podataka i sve to u kratkom roku za velike površine.

Dana 30. lipnja 2021. na PG-u ADNOVAS i na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek održana je demonstracijska aktivnost na temu: „Kartiranje poljoprivrednih površina uz pomoć bespilotnih letjelica u svrhu precizne poljoprivrede“.

Organizator demonstracije je Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u suradnji s u suradnji s prof. dr. sc. Ivanom Plaščakom s fakulteta Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Katedra za geoinformacijske tehnologije i GIS.

Polaznici su upoznati s mogućnostima korištenja kartiranja poljoprivrednih površina uz pomoć bespilotnih letjelica opremljenih multispektranim kamerama u poljoprivrednoj proizvodnji. Kartiranje poljoprivrednih površina uz pomoć bespilotnih letjelica omogućuje prikupljanje velike količine na oko nevidljivih podataka i sve to u kratkom roku za velike površine. Pojašnjeno je koje je sve predradnje potrebno napraviti prije leta te način leta i prikupljanja snimaka.

Nakon leta prikazao se način obrade snimaka i izrada karata u GIS-u (karte vegetacijskih indeksa, karte nedostataka vode, aplikativne karte…). Analizom dobivenih karata mogu se vidjeti lokacije na kojima je došlo do stresa biljaka, razvoja bolesti, nedostataka hraniva ili nedostataka vode na osnovu čega se donose odluke o zaštiti biljnih kultura, potrebama gnojidbe na određenim lokacijama, potrebama navodnjavanja i sl.

Kartiranje poljoprivrednih površina služi ekonomskim i ekološkim poboljšanjima, pružajući prije svega mogućnosti uštede strojeva i radnog vremena, ali i veće dobiti kroz veće prinose, unapređenja kvalitete proizvoda te smanjenju opterećenja okoliša.

Cilj ove edukacije je upoznati poljoprivredne proizvođače s primjenom sustava precizne poljoprivrede kao što su bespilotne letjelice i GIS (geoinformacijski sustav) i, kako bi uvođenjem tih tehnologija unaprijedili postojeće poslovne i proizvodne procese prenosi Agrobiz.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.