Inicijativa za Muzej hrvatskog iseljeništva u Rijeci - Poziv za potpis peticije

iseljenici

Pozivamo Vas za digitalni potpis peticije za veliki nacionalni projekt pod radnim nazivom " MUZEJ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA U RIJECI". Za Vaš potpis kliknite na ovu poveznicu (link): https://www.citizengo.org/hr/signit/173155/view

Vaš digitalni potpis temeljem zaštite podataka ni za koga nakon Vašeg potpisa nije više vidljiv! O osnovnoj zamisli ovog velikog nacionalnog projekta možete se informirati u tekstovima na hrvatskom i još tri svjetska jezika: njemačkom, španjolskom i njemačkom kad otvorite poveznik na stranicu peticije.
Neformalni hrvatski pokret "Zauvijek vjerni Domovini", Stuttgart

PETICIJA!

Mi, Hrvati sa svih pet kontinenata, kao i naše obitelji i rođaci u Repblici Hrvatskoj iBosni i Hercegovini, odlučili smo pomoći Domovini Hrvatskoj  jednim iznimno vrijednim kulturno-znanstvenim, turističkim i gospodarskim projektom pod radnim nazivomHrvatski iseljenički muzejkoji planiramo ostvariti u najvećoj hrvatskoj luci – u Rijeci. Od vas tražimo da ovu dva desetljeća staru inicijativu (pogledajte: http://www.klub-susacana.hr/revija/clanak.asp?Num=66-67&C=4https://www.bib.irb.hr/897764 kao ihttps://mojahrvatska.vecernji.hr/price/zasto-hrvatska-jos-uvijek-nema-iseljenicki-muzej-1073436), uz našu svesrdnu potporu, pretočimo u djelo kao spomenik zajedničkoj borbi za slobodnu, neovisnu i suverenu državu Hrvatskui mjesto izražavanja, čuvanja i kolektivnog sjećanja na naraštaje Hrvata koji su morali odlaziti u svijet gdje svojim znanjem, talentom i marljivošću desetljećima pridonose razvoju i svekolikoj baštini čovječanstva. 

Stoga vas pozivamo da prihvatite projekt Hrvatski iseljenički muzej u Rijeci - koji bezrezrevno ističemo kao projekt osobitog nacionalnog značaja, kao temelj za čvršće i učinkovitije povezivanje Hrvata izvan Hrvatske s domovinom Hrvatskom, da sastavite posebno radno tijelo kojemućemo naš projekt predstaviti -da u to tijelo imenujetepo načelu pariteta predstavnike Hrvata izvan Republike Hrvatske i dazajedno razradimo plan aktivnosti, konstrukciju financijskih izvora, prikupljanje građe i ostalih potrebnih poslova i zadataka. 

Hrvatski iseljeničkimuzeju Rijeci temelji sena inicijativi i elaboratu koji je Tuga Tarle 2002. godine predstavila javnosti i gradonačelniku Grada RijekeVojku Obersnelu te tadašnjem ministru kulture Boži Biškupiću od kojih je dobila pismenu podršku. Rijeka nije slučajan odabir s obzirom na geo-strateški položaj grada, kulturno nasljeđe, bogato prirodno zaleđe i blizinu otoka, simbolično značenje granice i luke, povijesno iskustvo selilaca i očuvan, a neiskorišten prostor austrougarske baštine (lučka skladišta). Kao takva Rijeka je idealan prostor za susretišteHrvata izvan Hrvatske, domovinskih Hrvata njihove rodbine i stranaca – simbločan zajednički Hrvatski Dom! 

Mi niže potpisani spremni smo, sukladno svojim mogućnostima, pomagati u ostvarenju Hrvatskog iseljeničkog muzeja u Rijeci, a od vas očekujemo da preuzmete punu odgovornost za realizaciju ovog projekta od općenacionalnog značaja. 

Neformalni hrvatski pokret "Zauvijek vjerni Domovini", Stuttgart  

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.