Predsjednica Republike primila izaslanstvo projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“

Predsjednica Republike primila izaslanstvo projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo kulturno-edukativnog projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“ koji se, pod supokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Predsjednika Crne Gore, održava u dvije države.

Prilikom susreta Predsjednica je izrazila uvjerenje kako projekt, koji je pokrenut 2018. godine, različitim programima nastavlja povezivati Hrvatsku i Crnu Goru te široj hrvatskoj javnosti približiti golemo kulturno nasljeđe koje su stvarali Hrvati u Boki kotorskoj i drugim gradovima.

Izrazivši zahvalnost Crnoj Gori na potpori aktivnostima hrvatskih udruga u Crnoj Gori, predsjednica Grabar-Kitarović navela je kako joj pripadnici hrvatske manjine ukazuju na određene probleme jer kao lojalni građani Crne Gore žele zadržati svoj identitet i očuvati svoje kulturne, jezične i druge posebnosti. U tom smislu, istaknula je kako je za pripadnike hrvatske manjine u Crnoj Gori od posebne važnosti pitanje Bokeljske mornarice, koja je neodvojiv dio kulture i nasljeđa hrvatskog naroda.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je žaljenje što nije došlo do zajedničke nominacije Bokeljske mornarice na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske kulturne baštine te dodala kako još nije kasno da se pronađe rješenje.

Susretu s Predsjednicom nazočili su savjetnik predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Crna Gora Adrijan Vuksanović. Na sastanku su bili i predstavnici Zajednice bokeljskih Hrvata, predsjednik i izvršni tajnik Srećko Đuranović i Marijan Banelli, te Toni Dabinović autor projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“ koji će se danas predstaviti u okviru održavanja Dana Boke kotorske u Zagrebu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.