Predsjednica s iseljenicima, na sastanku Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH u Varaždinu

iseljenici u varaždinu
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je svečanom domjenku uoči održavanja 3. sjednice drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske u hotelu Turist u Varaždinu
  „Iznimna mi je čast pozdraviti vas sve zajedno okupljene u Domovini i s veseljem se prisjetiti našeg prvog susreta u mojemu uredu, pri konstituiranju ovog saziva Savjeta kojim je dana nova snaga i motivacija za što snažniju povezanost iseljene i domovinske Hrvatske, za jačanje i gospodarskih, društvenih i kulturnih spona kojima jačamo i naše zajedništvo i našu prepoznatljivost u svijetu“, kazala je Predsjednica u prigodnom obraćanju.  
Podsjetila je da od početka mandata inzistira na obnovi do tada zapuštenih odnosa s iseljeništvom. Dodala je da upravo zahvaljujući članovima Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske te naporima zajednica i udruga, proteklih godina svjedočimo i sjajnim povratničkim postignućima, ali i gospodarskim i društvenim vezama kojima smo prevladali jaz između iseljeničke i domovinske Hrvatske. Predsjednica je navela i da zagovara što lakšu dostupnost hrvatskog državljanstva našim iseljenicima, a pogotovo pojednostavljenje državne administracije. U tom smislu, istaknula je potrebu što čvršće suradnje naših diplomatsko-konzularnih predstavništva s javnim službama kako bi se omogućilo lakše rješavanje problema. Isto tako, navela je kako zagovara uvođenje upisnih kvota na sveučilištima u Hrvatskoj za hrvatske studente iz iseljeništva i pojačavanje njihovog stipendiranja, te online učenje hrvatskoga jezika.
Predsjednica je istaknula da je još previše zapreka na putu čvršćeg povezivanja ali da je državnu politika u proteklih pet godina sve više usmjerena i prema iseljeničkim i manjinskim hrvatskim zajednicama u svijetu.
„Osobito ovo vrijedi za Hrvate Bosne i Hercegovine, koji kao konstitutivni, državotvorni narod u susjednoj BiH moraju biti ravnopravni i uživati sva ustavna prava koja im pripadaju“, kazala je dodavši da moramo biti aktivniji u očuvanju identiteta i opstojnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini, njihove konstitutivnosti i ravnopravnosti, jer tako čuvamo i ukupni identitet i opstojnost hrvatskoga naroda.
„Prva sam hrvatska predsjednica koja je nakon dr. Franje Tuđmana Hrvatsku istinski afirmirala u međunarodnoj areni i zagovarala prava Hrvata u razgovorima s vodećim svjetskim liderima“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović dodavši da je potaknula mnoge inicijative poput one Triju mora te kao sukreator hrvatske vanjske politike inzistira na stručnom i domoljubnom jačanju hrvatske diplomacije u kontekstu zaštite i promicanja državnih i nacionalnih interesa. 
„Vi niste samo naša iseljena narodna obitelj i strateška ekonomska snaga. Uz naše znanstvenike, sportaše, umjetnike i ostale, vi ste najbolji promotori naše Domovine u svijetu. O tome sam se mnogo puta osvjedočila razgovarajući i sa svojim kolegama predsjednicima država gdje ste ostvarili svoje karijere i na to sam iznimno ponosna. Vi ste naš ponos, jedan od najvažnijih dijelova u mozaiku napredne, bolje Hrvatske u svijetu“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.