Sanela Dropulić, futurologinja poduzetništva i socioloških odnosa o temi - Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

Sanela Dropulić, futurologinja poduzetništva i socioloških odnosa o temi - Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

Mladi imaju svoj svijet koji se veže uz rapidan rast i razvoj tehnologije, ali to ih ne čini lošijima, to ih samo čini drugačijima

Putovanja, zabava, puno novaca, ugodan i sadržajan život, dobar auto, dobra klopa i roditelji koji ne gnjave i ne dosađuju previše – većina je odgovora u nedavno provedenom istraživanju među osobama od 18 do 35 godina kada ih netko pita da brzo i bez previše razmišljanja odgovore na temu – Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?   No kada im se osigura nešto više vremena da razmisle što žele i kako vide svoj život i ciljeve koje trebaju ostvariti – odgovori su različiti, pa čak i pod utjecajem sredine u kojoj stanuju.

Tako na primjer, mladi u Slavoniji i dalje vide svoju budućnost u odlasku iz Hrvatske, dok mladi u Međimurju vide svoju budućnost uvelike u otvaranju vlastitih tvrtki ili obrta te realizaciji vlastitih poslovnih projekata.

Rezultati su to istraživanja kojega je za nevladinu inicijativu “Mladi i poduzetni” provela futurologinja poduzetništva i socioloških odnosa Sanela Dropulić od 01. prosinca 2023. g. do 31. ožujka 2024.g. u 19 gradova Hrvatske (Beli Manastir, Osijek, Vukovar, Grubišno Polje, Daruvar, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Kutina, Zagreb, Zaprešić, Krapina, Varaždin, Čakovec, Ogulin, Sisak, Petrinja, Pula, Makarska i Zadar).

Ovim istraživanjem bilo je obuhvaćeno 327 osoba u dobi od 18 do 35 godina života, nešto više muškaraca (56 posto) u odnosu na ženske ispitanike. 

Istraživanje je provedeno u prvom redu za potrebe djelovanja, rada i pripreme projekata nevladine inicijative Mladi i poduzetni, a koja je usmjerena povezivanju mladih i onih koji se osjećaju mladima, na razmjeni informacija, afirmiranju poslovnih ideja, realizaciji poslovnih projekata, unapređivanju društvenog ozračja za djelovanje mladih u brojnim sferama aktivnosti Hrvatske, a vođenih iskustvom i mudrosti onih koji su već prošli ili prolaze taj put. No, oni će sigurno pomoći i drugima koji definitivno imaju interesa saznati što mladi žele i kako to kane ostvariti – pojasnila je Sanela Dropulić, idejna začetnica inicijative “Mladi i poduzetni”, koja je provela ovo istraživanje.

Mlade osobe posebno smeta, a što je ovo istraživanje pokazalo, da su im uskraćene prilike u mnogim područjima društvenog života i djelovanja u Hrvatskoj.

U mnogim sredinama još uvijek je stranačka pripadnost važnija od sposobnosti i školovanosti, što ih posebno pogađa. Mladim ljudima uvelike je neizvjesna financijska budućnost. U istraživanju se pokazalo i da mladi strahuju kako će naučiti rukovati novcem, kako do njega doći, kako ga zarađivati i kako ga pametno trošiti – naglasila je Sanela Dropulić, kao uočeno razmišljanje mladih u provedenom istraživanju, te ističe da su ispitanici često naglašavali da postojeći obrazovni sustav ne priprema mlade da kvalitetno i sveobuhvatno odgovore na izazove koji ih čekaju u životu – posebice kada jednog dana trebaju sami krenuti na tržište rada.

U provedenom istraživanju mladi su iskazali potrebu za mentoriranjem, da im treba savjetodavna i informativna podrška kao i razmjena iskustava, mišljenja i pogleda.  Ali jednako tako, mladi su naglašavali da im ne trebaju tutori, nalogodavci, niti žele jednosmjernu komunikaciju koja guši njihovu kreativnost, angažiranost i dobru volju za djelovanjem.

Često su davali odgovore kako su oni drugačiji u svojim pogledima od onih malo starijih, imaju svoj svijet koji se veže uz rapidan rast i razvoj tehnologije, ali to ih ne čini lošijima, to ih samo čini drugačijima. Upravo sam stoga i provela ovo istraživanje kako bi i kroz djelovanje “Mladih i poduzetnih” osigurali kvalitetan odgovor na izazove sve izraženijih međugeneracijskih (ne)snalaženja kroz kvalitetno povezivanje, edukacije, projekte i angažman. Posebice u pravcu razmjene iskustva starijih i energije mladosti, znanja starijih i elana mladih, upornosti starijih i neustrašivosti mladih – opisuje Sanela Dropulić, idejna začetnica inicijative “Mladi i poduzetni” i autorica istraživanja.

Osobe u provedenom istraživanju su različitih karijernih ostvarenja ili pak na putu k tome. Dio ispitanika imalo je studentski status, dio ispitanika odmah se zaposlilo nakon srednje škole na realnom sektoru ili pak u državnoj ili javnoj službi, dio ispitanika radi na realnom sektoru kod poslodavaca kod kojih su došli nakon završene fakultetske izobrazbe, jedan dio ih je nezaposlen, a dio ispitanika ima već otvorene vlastite tvrtke i obrte i sami žele graditi svoju karijeru na realnom tržištu.

- Više od polovice ispitanika je jasno reklo da Hrvatska treba ići naprijed bez okretanja u prošlost te poručuju kako kao mlade osobe žele znati gdje idemo i kamo ćemo doći 2031. ili 2051. Mladi ispitanici uvelike smatraju da je život u Hrvatskoj odličan, no trebamo biti realni – tj. poručuju da uvijek može biti i bolje. Ispitanici poručuju također da treba razbiti stereotip da su mladi lijeni i bez ambicija. Mladi ispitanici također su se izjašnjavali da je potrebno što više putovati i izlaziti iz Hrvatske, kako bi se bolje upoznalo s funkcioniranjem ostalih država i njihovih sustava, što obrazovnih, što poslovnih. Ispitanici smatraju i da je veliki problem hrvatskog društva tromost koja ne dopušta napredak, Izrazito važnim u ovom istraživanju su ispitanici istaknuli potrebu da se imaju kome obratiti za pomoć – bilo da je riječ o njihovim životnim ili poslovnim potrebama, te da imaju razumijevanje za ono što žele i pokušavaju ostvariti.

Kao najveći problem su istaknuli činjenicu da sve kasnije odlaze od svojih roditelja jer je teško osigurati vlastiti krov nad glavom, da sve kasnije osnivaju obitelji, ulaze u partnerske zajednice i imaju vlastitu djecu.

Detaljniji rezultati ovog istraživanja bit će predstavljeni 22. 04. od 18 do 20 sati na prvom druženju, meet up-u i predavanju inicijative “Mladi i poduzetni” u prostorima Business cluba 5 – SKY OFFICE TOWERS (TOWER A) – 14. kat, Ulica Roberta Frangeša – Mihanovića 9, Zagreb.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.