Desetnik Jelić - najbolji u kategoriji dočasnika stranih OS na Minnesota Best Warrior Competition

Desetnik Jelić - najbolji u kategoriji dočasnika stranih OS na Minnesota Best Warrior Competition

Četvero pripadnika Hrvatske vojske ostvarilo je sjajne rezultate na međunarodnom natjecanju Best Warrior Competition koje je održano krajem travnja u SAD-u.

Četvero pripadnika Hrvatske vojske sudjelovalo je i ostvarilo zapažene rezultate na međunarodnom natjecanju Minnesota Best Warrior Competition koje je održano krajem travnja 2024. godine u saveznoj državi Minnesoti u Sjedinjenim Američkim Državama.

  Tijekom natjecanja koje je održano u organizaciji Nacionalne garde Minnesote u Kampu Ripley testirane su spremnost i sposobnosti natjecatelja kroz provjere tjelesne spremnosti, pisane ispite, simulacije urbanog ratovanja i druge vojničke zadaće.

 Uz američke vojnike, na natjecanju su sudjelovali i pripadnici Oružanih snaga Kanade i Norveške te pripadnici Hrvatske vojske u pratnji prvog dočasnika OSRH časničkog namjesnika Dražena Klanjca i to: pripadnici Gardijske oklopne mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske desetnik Marijan Jelić i skupnik Antonio Đurčević te skupnica Sara Grubić iz Obavještajne pukovnije i skupnica Ana Ostoja iz Zapovjedništva za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske.

 Desetnik Marijan Jelić pobjednik je u kategoriji dočasnika stranih oružanih snaga. U ukupnom poretku od 23 natjecatelja, desetnik Jelić zauzeo je visoko drugo mjesto, a skupnik Antonio Đurčević peto mjesto.

 Važno je istaknuti da su skupnice Grubić i Ostoja bile jedine natjecateljice među muškim kolegama koje su sve postavljene zadaće ispunile na zavidnoj razini. Skupnica Sara Grubić osvojila je u ukupnom poretku trinaesto, a skupnica Ana Ostoja devetnaesto mjesto. Visokim plasmanom svi su još jednom pokazali spremnost pripadnika Hrvatske vojske, konkurentnost na međunarodnim natjecanjima te časno i ponosno predstavljali Hrvatsku vojsku.

Četvero pripadnika Hrvatske vojske natjecalo se uz potpuno iste uvjete kao i pripadnici Nacionalne garde Minnesote. Testirane su standardne vojničke zadaće kao što su kvalifikacijska i situacijska gađanja iz puške i pištolja, noćna orijentacija, hodnja na 20 i 15 kilometara pod punom ratnom opremom, prelazak preko pješačkih prepreka, rastavljanje i sastavljanje naoružanja, radio komunikacija, reakcije na nailazak improviziranih eksplozivnih naprava, pružanje prve pomoći i MEDEVAC, kao i provjera znanja pisanim i usmenim testom, a ocjenjivan je bio i vojnički izgled i ponašanje.

 Best Warrior Competition je natjecanje koje se održava od 2002. godine u cilju promoviranja važnosti uloge vojnika i dočasnika u organizaciji kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država, a čiju tradiciju održava i Nacionalna garda Minnesote. Pobjednici ovog natjecanja dobivaju prestižne počasti i nagrade kao priznanje za svoja postignuća te predstavljaju Nacionalnu gardu Minnesote na idućim natjecanjima kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država na razini regija te na posebnim događanjima tijekom cijele godine.

Foto: Minnesota National Guard, poveznica: https://we.tl/t-TcrBOKdq2Y

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.