Premijer Plenković s ministrima obrazovanja i državnim tajnicima zemalja Latinske Amerike i Kariba

Premijer Plenković s ministrima obrazovanja i državnim tajnicima zemalja Latinske Amerike i Kariba

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima ministre obrazovanja i državne tajnike zemalja Latinske Amerike i Kariba te izaslanstvo Interameričke razvojne banke (IDB) koji borave u studijskom posjetu. Hrvatska u okviru sporazuma između IDB-a i Ministarstva financija Republike Hrvatske za poboljšanje kvalitete i pravednosti obrazovanja u Latinskoj Americi i Karibima.

Sudionici sastanka bili su ministar Luis Fernando Ramírez iz Paragvaja, ministrica Alegría Crespo Cordovez iz Ekvadora, zamjenik ministra Jaime Atilio Rodríguez iz Hondurasa, predsjednica ANEP-a Virginia Cáceres iz Urugvaja, tajnik Carlos Torrendell iz Argentine, ministar Tadeo García Zalazar iz Mendoze, Argentina, Alan Romero Palala iz Ministarstva obrazovanja Gvatemale, Raquel Franzim iz Ministarstva obrazovanja Brazila, zamjenica tajnice Nadine Moreira iz Mato Grossa, Brazil, tajnica Rossieli Soares iz države Pará, Brazil, Ferdinando Regalía, upravitelj IDB-ovog socijalnog sektora , te Mercedes Mateo, voditeljica Odjela za obrazovanje IDB-a.
 
Uz predsjednika Vlade, na sastanku su sudjelovali potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac i ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs.  
Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je napredak koji Hrvatska ostvaruje u području obrazovanja, koje je uz demografsku revitalizaciju, digitalnu transformaciju i dekarbonizaciju jedan od četiri strateška prioriteta Hrvatske u ovom desetljeću.
 
Naglasio je da je hrvatska Vlada u proteklih osam godina pokrenula investicijski ciklus vrijedan 2,7 milijardi eura u svim razinama obrazovanja te udvostručila izdvajanja za znanost i obrazovanje,  
između ostalog s 1,8 milijardi eura u 2016. godini na 3,8 milijardi eura u 2024. godini Posebno je istaknuo uvedeni model fiskalne održivosti dječjih vrtića, kao i osiguranu besplatnu prehranu, besplatan prijevoz i besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce u Hrvatskoj. Cilj ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje je da svako dijete u Hrvatskoj ima zajamčeno mjesto u vrtiću do 2030. godine te da svi učenici osnovnoškolskog obrazovanja od školske godine 2027./2028. moći pohađati nastavu u jednoj smjeni. Započela je i provedba Eksperimentalnog cjelodnevnog školskog programa koji traje četiri godine, rekao je premijer te predstavio brojna ulaganja u srednjoškolsko obrazovanje.   
Hrvatska ubrzano hvata korak s prosjekom razvijenosti Europske unije, posebice kroz ulaganja u obrazovanje i njegovu modernizaciju, što je ključno za inovativnu i konkurentnu Hrvatsku, rekao je premijer Plenković.
 
Ministri i državni tajnici zemalja Latinske Amerike i Kariba istaknuli su da su četiri hrvatska prioriteta - obrazovanje, demografska revitalizacija, digitalna transformacija i dekarbonizacija Hrvatske - kompatibilna s njihovim ciljevima te da su im hrvatska iskustva iznimno važna i korisna. Posebno su pohvalili napredak koji Hrvatska čini u obrazovnom sustavu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.