Drugi saziv Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u Šibeniku

Drugi saziv Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u Šibeniku

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sudjelovale su u subotu, 10. studenog 2018. godine na drugoj sjednici Drugog saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Šibeniku.U uvodnom obraćanju ministrica Pejčinović Burić istakla je da ova Vlada od početka svog mandata posvećeno radi na unaprjeđenju suradnje i povezivanju Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, na gospodarskom, znanstvenom i kulturnom planu. „I dalje ćemo kontinuirano radom podržavati Hrvate izvan granica Republike Hrvatske, a ovaj Savjet i ovakvi susreti prigoda su osnažiti i ljudsku i osobnu dimenziju tih veza“, rekla je ministrica.

Istaknuti su konkretni koraci koje Vlada poduzima na pitanjima olakšavanja postupka dobivanja državljanstva za hrvatske iseljenike i pripadnike hrvatskog naroda, lakšeg ostvarivanja biračkog prava za hrvatske državljane izvan Republike Hrvatske, osnivanje Vijeća za učenje i poučavanje hrvatskog kao drugoga, stranog i nasljednog jezika te potpora programima i projektima za Hrvate diljem svijeta i slično.
Na Sjednici Savjeta raspravljalo se o temama vezanim uz aktualne zakonodavne aktivnosti, gospodarstva, investicija i konkurentnosti, prekograničnoj suradnji i uspostavljenom međunarodnom kanalu HRT-a.

Tijekom sjednice predstavljeni su projekti pokrenuti od strane Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i resornih tijela i to registar hrvatskih subjekata izvan Republike Hrvatske, posebne upisne kvote za pripadnike hrvatskog iseljeništva i hrvatske manjine, ljetna škola „Domovina“ kao i aktivnosti vezane uz unapređenje Strategije o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske. (MK/MVEP)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.