U Mariji Bistrici je, 6. listopada, održano 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja

hrvatska vojska na križnom putu

U nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici 6. listopada održano je 27. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja.Pod zapovjedništvom kontraadmirala Ive Raffanelija, zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, uz nekoliko tisuća hodočasnika sudjelovalo je oko tisuću pripadnika Oružanih snaga, a nakon svečane procesije više od 200 stjegova brigada, samostalnih bojni, bataljuna, divizijuna i bitnica te postrojbi i jedinica specijalne policije, služena je koncelebrirana sveta misa. Propovijed je održao vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan koji je kazao kako u svetište Majke Božje Bistričke svatko dolazi s posebnom nakanom, željom ili brigom, a sve se one slijevaju u jednu zajedničku, veliku molitvenu rijeku.Glavna poruka vojnog biskupa bila je "Gospodine, umnoži nam vjeru". Podsjetio je da tu vjeru baštinimo od svojih djedova i baka.
"Učvrsti vjeru koja je zasvjedočena krvlju mučenika, od istarskih, solinskih i srijemskih mučenika, preko Nikole Tavelića, do Miroslava Bulešića i Alojzija Stepinca", poručio je biskup te dodao kako današnju molitvu izgovara u vremenima kada se čini da će u svijetu prevladati malodušje i oholost života.

Biskup je istaknuo da je vjera najviši izraz ljudske slobode, da otvara nove vidike na stvarnost."Vjera je temelj života. Svima nam je u živom sjećanju primjer naših hrvatskih branitelja kojima su izvor snage bile krunica oko vrata i vjera u srcu. I mi bismo željeli imati takvu vjeru, čvrstu, jasnu, nepokolebljivu", rekao je Bogdan.

Uz pripadnike Hrvatske vojske, policije i hrvatske branitelje, kao i članove obitelji poginulih, nestalih, preminulih i stradalih hrvatskih branitelja, na hodočašću su sudjelovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, predstavnici Vojnih ordinarijata, predstavnici braniteljskih udruga i drugi.Zapovjednik 27. hodočašća Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Mariju Bistricu je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, a hodočašće organizira Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj. Ministar Krstičević tom se prilikom susreo sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima.

VRH/Hina i MORH

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.