Hrvati sudjelovali na 50. maratonu u New Yorku

Hrvati sudjelovali na 50. maratonu u New Yorku

U prošlu nedelju, 3. studenoga u New Yorku se održavao 50. po redu tradicionalni TCS NYC maraton. To je ujedno bio i najveći maraton ikada jer je ukupno 53.627 maratonaca završilo utrku, što je 814 više nego prošle godine. Veličanstvenost maratona u New Yorku teško je opisati riječima. Uzbuditi će vas, zadiviti će vas, nadahnuti će vas i pomaknuti će vas!

U najvećem maratonu na planeti bile su zatvorene ceste preko pet gradskih četvrti, privlačeći poplave navijača koji su uživali u navijanju i razveseljavanju trkača. Sudionici su bili nagrađeni s pogodnim vremenskim uvjetima za trčanje - vedrim nebom i temperaturama u rasponu od 5 do 12 stupnjeva Celzijusa. Gledatelji su se natrpali po pločnicima duž rute, a svečanosti su se u nekim područjima proširile više od bloka od rute. Na ulici je svirao i live bend, ali to nije bila jedina skupina glazbenika. Prolaznici su tresli tambure i udarali o kravlja zvona, tradicionalni način za bodrenje trkača. Zanimljivo je da je tijekom 50 godina, New York City maraton prerastao iz lokalne cestovne utrke koja se u potpunosti održavala u Central Parku, do najvećeg svjetskog maratona. Prvi New York City maraton, koji svake godine organiziraju New York Road Runners, održao se 13. rujna 1970. u Central Parku, s ulaznicom od 1 USD i proračunom od 1000 USD. Od 127 prijavljenih trkača, samo njih 55 je bilo završilo utrku.

Ove godine bilo je više od 53000 maratonaca, a među njima bilo je opet nekoliko trkača iz Hrvatske uz njihove vjerne navijače. Utrku su završili sa izvrsnim vremenima - Mario Brizanac iz Poreča u vremenu od 3 sata i 51 minuta te Tomislav Šarić iz Zagreba u 5 sati i 14 minuta. Utrku zu završili i supružnici iz Pule Goran Miljković i Silvia Dicovich. Vrlo smo ponosni na sve njih jer to je jedna velika i teška utrka. Samo najuporniji i najizdržljiviji pojedinci to mogu izdržati pa im čestitamo od srca.

U publici su ih bodrili vjerni navijači sa hrvatskim rekvizitima - Mariova supruga Sandra Brizanac, Sanja Uhac i supružnici Nataša i Andrea Cuglianich. Nakon završene utrke počastili su se čevapima i Karlovačkim pivom u ćevabdzinici Ɖerdan u Astoriji. Bilo je to jedno nezaboravno i predivno iskustvo za sve njih.

Brojni dragovoljci sudjelovali su u pripremi i provedbi maratona. Veliko nam je zadovoljstvo spomenuti vrijednu dragovoljku Martinu Mrzljak iz Hrvatske sa adresom u New Yorku, koja je bila angažirana od 7 ujutro do 3 sata poslijepodne te na taj način pridonijela uspjehu maratona.  

(Slike: Sandra Brizanac)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.