Koronavirus – Najnovije vijesti Švicarska

Koronavirus – Najnovije vijesti Švicarska

Drastične mjere u borbi protiv širenja korona virusa danas su na konferenciji za medije predstavili članovi švicarskog Saveznog vijeća.Savezna predsjednica Simonetta Sommaruga otvorila je konferenciju. “Situacija je ozbiljna”, kazala je, “ali postoje sredstva kako se nositi s tim – medicinski i financijski. Mjere za koje se Savezno vijeće odluči poslužit će za zaštitu stanovništva. Ali one imaju smisla samo ako su ispoštovane“, naglasila je Sommaruga. Nova uredba primjenjivat će se odmah, najmanje do 30. travnja. Cilj mjera je zaštititi starije ljude i osobe s prethodnim bolestima i time spriječiti da bolnice budu preopterećene.

Najvažnije odluke:

  • U školama, na sveučilištima i u drugim ustanovama za nastavu do 4. travnja neće se održavati nastava. Kantoni mogu pružiti mogućnosti skrbi za djecu osnovne škole kako bi se spriječilo da se za djecu ne skrbe djedovi i bake.
  • Ulazak iz Italije dozvoljen je samo švicarskim državljanima, osobama s dozvolom boravka i osobama koje moraju u Švicarsku putovati zbog profesionalnih obaveza.
  • Od danas će kontrola šengenske granice biti ponovo uvedena na svim unutarnjim granicama.
  • Događanja s više od 100 ljudi su zabranjena.
  • Odredba vrijedi i za aktivnosti u slobodno vrijeme, poput muzeja, sportskih centara, bazena i skijaških područja.
  • Kantoni mogu odobriti iznimke.
  • U restoranima, barovima i diskotekama može biti najviše 50 ljudi, uključujući i radno osoblje.
  • Savezno vijeće preporučuje izbjegavanje javnog prijevoza, naročito za osobe starije od 65 godina i one koji pokazuju simptome bolesti.

Ministar zdravstva Alain Berset istaknuo je da se situacija mijenja svaki dan. “Zaštita zdravlja stanovništva prioritet je svih odluka. Savezno vijeće djeluje mirno i odlučno. Ne postoji jedna mjera kojom bi se problem mogao kontrolirati. Moramo se stalno prilagođavati trenutnoj situaciji”, kazao je između ostalog ministar Berset.

U Švicarskoj i ostalim zemljama zatvaraju se škole

Crveno: Zemlje koje su škole do daljnjega zatvorile, žuto – djelomično zatvorene, sivo – bez sankcija.

Srf.ch

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.