Švicarska od 15. lipnja otvara granicu svim zemljama Europske Unije

Švicarska od 15. lipnja otvara granicu svim zemljama Europske Unije

Federalna vijećnica Karin Keller-Sutter izvijestila je Savezno vijeće na sastanku 5. lipnja da Federalno ministarstvo pravosuđa i policije namjerava 15. lipnja otvoriti granicu za sve države Europske Unije i Ujedinjeno Kraljevstvo.Federalno ministarstvo pravosuđa i policije već je sredinom svibnja objavilo da bi se granice s Austrijom, Njemačkom i Francuskom u potpunosti trebale otvoriti 15. lipnja, uz savjetovanje s vlastima u tim zemljama.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, trenutna ograničenja ulaska u odnosu na ostale zemlje EU i Ujedinjeno Kraljevstvo mogu se ukinuti od 15. lipnja. Linija Saveznog vijeća odgovara liniji mnogih europskih zemalja.Na neformalnoj video konferenciji ministara unutarnjih poslova šengenskih zemalja u petak su brojni ministri izrazili želju za povratkom u normalu i za ukidanje kontrole na europskim unutarnjim granicama 15. lipnja. U dogovoru s Federalnim odjelom za unutarnje poslove, Federalnim odjelom za financije i Federalnim odjelom za vanjske poslove, Federalno ministarstvo pravosuđa i policije podnijet će Saveznom vijeću zahtjev za potrebna prilagođavanja.

Ograničenja ulaska između Švicarske, Austrije i Njemačke ublažena su 16. svibnja 2020. godine. Iz svih ostalih zemalja Europske Unije ulazak u Švicarsku dozvoljen je do 15. lipnja samo u posebnim slučajevima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.