Grlić Radman: Hrvati u SAD-u su naši neformalni promotori

Grlić Radman: Hrvati u SAD-u su naši neformalni promotori

Hrvati u SAD-u pridonijeli su međunarodnom priznanju Hrvatske i danas su njen neformalni promotor, istaknuo je u New Yorku nakon sastanka s predstavnicima hrvatske zajednice šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

"Drago mi je da sam ovdje baš sa hrvatskom zajednicom. Ovdje je Crkva svetog Ćirila i Metoda koju vode hercegovački franjevci, ovdje je i poznata hrvatska škola, koja već okuplja i treće generacije", kazao je novinarima Grlić Radman.

To svjedoči da u hrvatskoj zajednici postoji želja za očuvanjem hrvatskog nacionalnog, kulturnog i jezičnog identiteta, dodao je.

Hrvati su "dali veliki doprinos i prosperitet američkom društvu, svejedno ne zaboravljajući vlastite korijene, što je zapravo dvostruko bogatstvo", istaknuo je Grlić Radman.

"Oni su naši neformalni promotori", zaključio je, dodavši da su se američki Hrvati zalagali za priznanje Hrvatske te su "širili istinu o hrvatskoj borbi za slobodu protiv velikosrpskog agresora".

Hrvati u SAD-u pomogli su Hrvatskoj politički, kao i humanitarno slanjem velike pomoći, poručio je šef hrvatske diplomacije.

"Njihov intenzitet i ljubav nije prestala ni sada, ni nakon 30 godina hrvatske slobode", kazao je.

Podsjetio je i da je vlada u 2020. inicirala promjenu zakona o stjecanju hrvatskog državljanstva kojim je, kako je kazao, "svim potomcima hrvatskog naroda" olakšano stjecanje državljanstva.

Na pitanje o sudjelovanju bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u aktivnostima predsjednika Zorana Milanovića za vrijeme 76. skupštine UN-a u New Yorku, Grlić Radman je kazao da podržava "sve što ide u pravcu promocije hrvatskih nacionalnih interesa".

Grlić Radman boravi u SAD-u 19. do 25. rujna. Na Općoj skupštini UN-a sudjelovat će od 20. do 23. rujna, a na marginama tog događaja susrest će se s nizom kolega iz Europe i svijeta, priopćio je ranije MVEP.

Ministar 23. rujna putuje u Pittsburgh gdje će se susresti s predstavnicima Hrvatske bratske zajednice, a dan kasnije njegov put u SAD završava u Chicagu gdje će se susresti s predstavnicima gradskih vlasti te hrvatske zajednice, kao i posjetiti obližnje sveučilište Notre Dame u Indiani.

Izvor: Hina/Vlada

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.