Ministar Banožić s čileanskim ministrom obrane Baldom Prokuricom

Ministar Banožić s čileanskim ministrom obrane Baldom Prokuricom

Ministar Banožić zahvalio je ministru Prokurici na dolasku u Split i na izložbu ASDA 2021 te izrazio zadovoljstvo bilateralnim sastankom

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić susreo se u petak 1. listopada 2021. u vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu s ministrom obrane Republike Čile Baldom Prokuricom. Ovo je prvi službeni posjet čileanskog ministra obrane Prokurice Republici Hrvatskoj, a sastanak ministara u Splitu održan je u sklopu posjeta izaslanstva Republike Čilea Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA 2021).

Ministar Banožić zahvalio je ministru Prokurici na dolasku čileanske delegacije u Split i na izložbu ASDA 2021 te izrazio zadovoljstvo bilateralnim sastankom. Kao potencijalno područje suradnje dviju država, izdvojena je izobrazba čileanskih kadeta na studiju Vojnog pomorstva u Splitu te suradnja u obuci časnika, kao i na području vojno tehničke suradnje.

„Hvala što ste prihvatili moj poziv i veselim se našoj budućoj suradnji u cilju daljnjeg razvoja bilateralnih odnosa. Drago nam je što ste došli na ASDA-u jer je to izvrsna prilika da se upoznate s proizvodima hrvatskih proizvođača vojne opreme, kao i činjenica da se naši proizvodi i dalje nalaze na čileanskom tržištu”, poruka je ministra Banožića.

“Vidimo veliki potencijal za daljnji razvoj naših odnosa, posebno imajući u vidu hrvatsku zajednicu u Čileu. Ponosni smo što Čile ima ministra hrvatskog podrijetla”, zaključio je ministar obrane.  Čileanski ministar Prokurica iskazao je zadovoljstvo dolaskom u Republiku Hrvatsku i istaknuo kako je zadivljen napretkom koji je hrvatska država i Hrvatska vojska doživjela u smislu modernizacije i opremanja u posljednjih trideset godina.

“U posljednjih trideset godina naša bilateralna i obrambena suradnja napredovala je u svakom smislu. Vjerujem kako ćemo u nadolazećem razdoblju realizirati planirane projekte i suradnju”, kazao je čileanski ministar obrane i zahvalio Republici Hrvatskoj na doprinosu u razvoju čileanskog obrambenog sektora. “Želim vam zahvaliti na svim prijateljskim i partnerskim gestama koje su pridonijele razvoju čileanskog obrambenog sektora, od proizvoda hrvatske obrambene industrije pa do tečajeva i obuka u organizaciji Oružanih snaga RH”, nastavlja Prokurica.

“Nadam se i vjerujem kako ćemo uskoro konsolidirati i Ugovor o suradnji u obrani između dvije države”, poruka je čileanskog ministra koji je uputio ministru Banožiću poziv na međunarodni vojni sajam (FIDAE) u Čileu koji će se održati 2022. godine.Nakon bilateralnog susreta u splitskoj vojarni, ministar Prokurica obišao je proizvođače vojne opreme na ASDA-i 2021. Naime, Šestan-Busch je prisutan na čileanskom tržištu više od 10 godina, kao i HS Produkt te tvrtka DOK-ING.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.