Što Hrvati vole raditi kad se vrate u domovinu?

Što Hrvati vole raditi kad se vrate u domovinu?

U zadnjih nekoliko godina, broj Hrvata koji žive u inozemstvu je zbog raznoraznih faktora, od ekonomske krize do ponude i potražnje na tržištu rada, svakako veći no što je bio u prošlosti. Isto tako, svi ili barem većina tih Hrvata voli iskoristiti prvu slobodnu priliku kako bi se vratili u svoju domovinu, a dragocjeno vrijeme tamo iskoristiti na najbolji mogući način. Donosimo popis stvari koje Hrvati vole raditi kad se vrate u domovinu.

1. Zabava

Kad usred zgusnutog rasporeda poslovnih i obiteljskih obaveza pronađete nešto vremena za povratak kući, onda ćete to vrijeme, ako je ikako moguće, iskoristiti na način da se zabavite. Od kave s prijateljima, preko prakticiranja igara na sreću kakve, primjerice, nudi Rizk Casino, do odlazaka u kino, restoran ili na nogometnu utakmicu. Sve su ovo samo neki od načina na koje će Hrvati gastarbajteri utrošiti vrijeme kad se vrate na voljenu grudu.

2. Odlazak na more

Nije tajna da Hrvatska ima jednu od najljepših obala na svijetu. Zamislite samo kako ta obala privlačno i prekrasno djeluje našem čovjeku koji je silom prilika morao napustiti zemlju, a istu tu obalu ako je sretan, može posjetiti barem jednom godišnje. Hrvatski turizam već godinama cvjeta, a ponuda je iz dana u dan, ili bolje rečeno iz sezone u sezonu, sve bogatija. Tako sad imamo seoski turizam, sportski turizam, planinarski turizam pa i kockarski turizam, no sve vezano uz Jadransko more ipak uvjerljivo ostaje na prvom mjestu. Od divnih pješčanih i šljunčanih plaža, preko zapanjujućih uvala i povijesnih zidina, do tisuća otoka koliko ih brojimo, Hrvatska predstavlja pravu oazu za odmor, a ni oni od nas koji žive u inozemstvu nisu to zaboravili.

3. Šoping

Bilo da je snazi recesija, val otkazai ili općenita nezaposlenost, šoping centri u Hrvatskoj nikad nisu prazni. Prema jednom istraživanju iz 2012. godine, u šoping centre u Hrvatskoj odlazi 90 posto članova stanovništva koji imaju visoka primanja, no i čak 60 posto onih čija je plaća 5.500 kuna mjesečno ili manja. Možda zato jer smo na neki čudan način o tome ovisni, a možda i zato jer šoping centara u posljednje vrijeme doista ima na svakom koraku. Hrvat koji živi u inozemstvu vjerojatno ima drukčije razloge – možda se zaželio čokolade ili tjestenine koju ne može pronaći na svom mjestu stanovanja, a možda se jednostavno zaželio sitnica koje čine hrvatski mentalitet, poput odlaska u šoping centar samo da bi ondje popio kavu i uživao u hrvatskom stilu života. Kako god bilo, i šoping moramo svrstati visoko na listi aktivnosti koje Hrvati prakticiraju po povratku u domovinu.

4. Posjet rodbin

Ova opcija od svih navedenih nekako najviše iskače kao neizbježna. Ako stanujete u stranoj državi, vrlo vjerojatno nemate priliku svako malo se vratiti kući. Stoga je logično da, kad se takve rijetke prilike pojave, ne možete izbjeći susrete s onima koji su vam najbliži. Uz ovu točku se jasno, veže i šoping, jer ne možete se valjda kod rodbine koju niste vidjeli par godina pojaviti praznih ruku.

5. Hobiji

Povratak kući iz inozemstva pruža idealnu priliku za dovršiti nešto što ste davno započeli, a nikako niste imali vremena ni volje završiti. Možda ste započeli rad na nekom vlastitom

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.