Federalna unija europskih narodnosti (FUEN) organizator kongresa o budućnosti Europe

Federalna unija europskih narodnosti (FUEN) organizator kongresa o budućnosti Europe

Konferenciji u njemačkom Flensburgu mogli su se virtualno priključiti i  članovi različitih manjinskih organizacija širom Europe, pa je tako sudjelovala i Gabriela Novak-Karall iz Hrvatskoga centra u Beču

Budućnost Europe i njenih manjina bilo je geslo konferencije, koju je organizirala Federalna unija europskih narodnosti (FUEN) u njemačkom Flensburgu https://business.facebook.com/pg/Federal.Union.of.European.Nationalities/posts/?ref=page_internal. Stručnjaci različnih područja predstavili su njemačko-danski model kao primjer za dobar suživot i razvitak manjina.

Konferenciji, koja je trajala u ponedjeljak, 28. ožujka cijelo poslijepodne, mogli su se virtualno priključiti i  članovi različitih manjinskih organizacija širom Europe, pa je tako sudjelovala i Gabriela Novak-Karall iz Hrvatskoga centra u Beču.

Europska unija inicira ovakve konferencije na različite teme, a ovaj put uz geslo „Budućnost Europe i kulturne i jezične raznolikosti manjina“. Predstavili su model kako bi mogli osigurati manjinska prava i kako bi manjine mogle aktivno sudjelovati, kazala je Gabriela Novak-Karall.

Kao uzorni primjer predstavili su graničnu regiju Njemačke i Danske, s pogledom na dansku manjinu u Njemačkoj i na njemačku manjinu u Danskoj. Model je skrojen za ovu regiju, a svi partneri, manjinska i većinska zajednica, aktivno sudjeluju. Manjina je uključena u sva područja, kao što su kultura, politika, gospodarstvo i prekogranična suradnja.

Oni imaju institucionaliziran dijalog, što znači da na različitim forumima svi aktivno sudjeluju, a ovaj model bi mogle preuzeti i druge manjine, rekla je Gabriela Novak-Karall, rukovoditeljica Hrvatskoga centra u Beču. Završno, spomenuli su da ne postoji jedan fiksni model, nego se za svaku regiju i potrebe narodne grupe mora posebno izraditi model. Na kraju su formulirali Manifest za budućnost, u osam točaka.

(https://volksgruppen.orf.at/) Prijevod: dšš

https://matis.hr/dogadanja/kongres-fuen-a-o-buducnosti-europe/

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.