Danas je u New Yorku započela 6. godišnja ACAP konferencija

ACAP 2022

Danas, 17. lipnja, započela je 6. ACAP konferencija Udruge hrvatsko-američkih profesionalaca (https://www.croampro.com/), koja se održava u znamenitom Atletskom klubu New York.

Šesta godišnja ACAP konferencija okuplja više od 300 profesionalaca hrvatskog podrijetla kao i stranaca zainteresiranih za Hrvatsku, koji su aktivni u hrvatskoj zajednici u SAD-u, Hrvatskoj i svijetu na umrežavanje, obrazovanje i razmjene ideja. Ovaj povijesni događaj najveće je okupljanje hrvatske strukovne zajednice u SAD-u, a ujedno i najveća hrvatska startup investicijska konferencija u inozemstvu do sada. Glavne zvijezde ACAP-a 2022. su Robert Herjavec, izvršni producent najpoznatije startup TV emisije Shark Tanka te osnivači i izvršni direktori dva hrvatska jednoroga, Rimac Automobila Mate Rimac i Infobipa Silvio Kutić. Uz njih, na konferenciji gostuje niz poznatih hrvatskih osnivača startupa kao i neki od najpoznatijih američkih startupaša hrvatskog podrijetla. Na konferenciji će sudjelovati i Iva Vukina, jedna od izvršnih direktorica u Goldman Sachsu. Zatim potpredsjednik produkcije na CBS Sportsu Pete Radovich, glavni operativni direktor Goldman Sachsa za financijske i strateške investicije u Amerikama Marko Ratešić, glavni kapitalni strateg JP Morgana Dubravko Lakos Bujas, izvršni direktor Bridgewater Associates Krešo Marušić, kao i potpredsjednik One Equity Partnersa Mario Ančić. Od poznatijih hrvatskih poduzetnika iz predstartup ere tu je predsjednik uprave jedne od najvećih hrvatskih multinacionalki Atlantic grupe Emil Tedeschi. Nadalje, ovdje su suosnivač Algebre Tomislav Dominiković, kao i dekan ZŠEM-a Mato Njavro i dekan Albright Collegea Boris Vilić.

Konferencija je domaćin 30 događaja tijekom tri dana, a prvi dan uključuje uvodnu riječ Roberta Herjavca i 17 različitih panel rasprava, radionica i umrežavanja. Zanimljiv panel “Obrazovanje sljedeće generacije tehnoloških poduzetnika” predstavit će hrvatske tvrtke koje prednjače u K-12 prostoru, kao i na fakultetima. Panelisti iz CircuitMessa, TinkerLabsa i STEMI-ja raspravljat će o tome kako Hrvatska ostvaruje prisutnost u vodećim obrazovnim aplikacijama u Europi, a uskoro i u SAD-u. Održat će se još tri panela za raspravu - “Američke zdravstvene tehnološke tvrtke koriste hrvatske talente”, “Izgradnja održivog turističkog ekosustava” i “Evolucija ekološkog društvenog upravljanja u Hrvatskoj”. Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Hrvatske, održat će strateško obraćanje.

B2B radionice obuhvaćaju sljedeće teme: oporezivanje, obrazovanje i zaklade, medicinski turizam te Hrvatska i web3. Tema koja je zaokupila mnoge Hrvate u SAD-u i Hrvatskoj je dugo očekivani ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a. Radionica o porezu pokrivat će teme vezane uz poreze pojedinaca i poduzeća. Za pojedince, dvije glavne teme su ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a i porezna pitanja za hrvatske državljane koji žive u SAD-u. Za tvrtke će biti obrađene teme oporezivanja poduzeća u SAD-u i Hrvatskoj. Nadalje, radionica će se baviti i mogućnostima financiranja iz EU-a i drugim vrućim temama u Hrvatskoj. Networking4All će povezati iskusne hrvatske poduzetnike i start-up tvrtke koje se žele proširiti na američko tržište, američke profesionalce koji žele ući na hrvatsko tržište, hrvatske profesionalce i predstavnike tvrtki koji žele upoznati investitore, studente i tražitelje posla koji žele upoznati hrvatske i američke poduzetnike i potencijalni poslodavce te ostale hrvatske stručnjake iz SAD-a koji žele proširiti svoju mrežu i napraviti pozitivne promjene u Hrvatskoj i hrvatskoj stručnoj zajednici u SAD-u.

Udruga hrvatsko-američkih profesionalaca (ACAP) međunarodna je mreža od 2000 stručnjaka iz poslovne i akademske zajednice. Od 2014. godine ACAP nastoji povezati i inspirirati hrvatsko-američke profesionalce iz SAD-a, Hrvatske i svijeta na razmjenu ideja i suradnju na različitim projektima i inicijativama uz očuvanje kulturne baštine,

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.