Hrvatsko-američka športska kuća slavnih objavila je desetoročlani inauguracijski razred za 2022. godinu

The Croatian American Sports Hall of Fame (CAS-HOF)

Hrvatsko-američka športska kuća slavnih (Croatian American Sports Hall of Fame - CAS-HOF) objavila je svoj ovogodišnji inauguracijski razred Kuće slavnih tijekom 29. godišnje skupštine delegata Nacionalne federacije hrvatskih američkih kulturnih zaklada (National Federation of Croatian Americans Cultural Foundation - NFCACF).

Deseteročlani inauguracijski razred 2022. uključuje športaše iz šest različitih športova: tri iz košarke i dva iz bejzbola, dva iz hokeja i jednog igrača golfa, jednog plivača/ronioca i jednog NFL nogometaša. Povjerenstvo za odabir Hrvatsko-američke športske kuće slavnih 2. srpnja 2022. objavilo je sljedeće uvrštene: Fred Couples, Helen Crlenkovich, John Havlicek, Mickey Lolich, Roger Maris, Kevin McHale, George Mikan, Mark Pavelich, Joe Sakic i Joe Stydahar.

John Havlicek bio je zvijezda NBA košarkaša za Boston Celticse, a također je primljen u Naismith Memorial Basketball Hall of Fame i u ekipu za 75. NBA godišnjicu. Kevin McHale bio je jedan od najboljih obrambenih napadača koji je ikada igrao u NBA ligi, a nedavno je dobio čast kao jedan od najboljih igrača lige svih vremena imenovanjem u ekipu za 75. godišnjicu NBA lige. George Mikan pod nadimkom “Mr. Basketball” bio je američki profesionalni košarkaš koji je igrao za Minneapolis Lakerse i već je uvršten u Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, a također je izabran u tim za 75. godišnjicu NBA lige.

Roger Maris bio je američki profesionalni igrač bejzbola najpoznatiji po postavljanju rekorda od 61 home run-a 1961. i bio je najkorisniji igrač američke lige 1961. i 1962. Mickey Lolich, zvijezda bejzbolaša Detroit Tigersa koji je igrao 17 sezona, postavio je rekord karijere za strikeoute ljevaka, bio je tri puta All-Star i najkorisniji igrač Svjetskog prvenstva.

Roger Maris (izvor: https://www.britannica.com)

Mark Pavelich možda je najpoznatiji po svojoj glavnoj ulozi u vođenju američke olimpijske hokejaške reprezentacije do zlatne medalje 1980. u porazu nad Sovjetskim Savezom, a imao je i uspješnu NHL karijeru te je čak postigao pet golova u jednoj utakmici. Sljedeći, Joe Sakic, s Colorado Avalancheom koji je igrao profesionalni hokej 21 godinu, 13 puta je bio All-Star, dvaput je bio prvak Stanley Cupa i uvršten je u hokejašku Kuću slavnih 2012.

Joe Sakic (izvor: https://thehockeywriters.com/)

Fred Couples osvojio je 63 profesionalna turnira i bio je bivši golfer broj jedan na svjetskoj ljestvici te je 2013. primljen u Svjetsku golfsku kuću slavnih.

Helen Crlenkovich Morgan, izabrana iz redova plivača i skakača u vodu, univerzalno je smatrana najvećom skakačicom u vodu 1930-ih i 1940-ih godina te je primljena u Međunarodnu plivačku kuću slavnih.

U nogometu, Joe Stydahar bio je prvi igrač kojeg su Chicago Bearsi izabrali i pet je puta bio All-Pro te je uvršten u Kuću slavnih profesionalnog nogometa 1967.

Članovi Odbora za odabir CAS-HOF-a 2022. su: Derek Hohn, Jerome Jurenovich, Jim Kresnik, Ken Krsolovic, Dino Mattessich, Vedran Joseph Nazor, Pete Radovich, Steve Rukavina, Al Saracevic i Tom Steich. Inauguracijsko uvođenje u Hrvatsko-američku športsku Kuću slavnih održat će se u nedjelju, 16. listopada 2022. u American-Croatian Lodgeu u Eastlakeu, Ohio.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.