U Hrvatskoj matici iseljenika predstavljen prvi digitalni popis argentinskih Hrvata i njihovih potomaka

U Hrvatskoj matici iseljenika predstavljen prvi digitalni popis argentinskih Hrvata i njihovih potomaka

U utorak, 12. srpnja, predstavljen je prvi digitalni popis argenstinskih Hrvata i njihovih potomaka, koji su od 30. lipnja 2020. do 15. lipnja ove godine proveli Cristian ŠprljanIva Vidić i Jelena Nadinić. Popis koji je proveden sa ciljem stvoriti nove mogućnosti u povezivanja i umrežavanju Hrvata u Argentini u kulturnom, gospodarskom i društvenom djelovanju predstavili su Jelena Nadinić, član Savjeta Vlade za Hrvate izvan RH te povratnici – useljenici Paula GadžeNadir Ivanović i Soledad Rusoci.

Metodologija popisa sadržavala je četrdeset općih i posebnih pitanja a u provođenju su korištene sve komunikacijske mreže. S ponosom je istaknuto da ja projekt ujedinio sve hrvatske zajednice u Argentini te da su u pozivu popisivanja sudjelovali mnogi istaknuti Hrvati u Argentini. Popisivanje je bilo na dragovoljnoj osnovi, a registriralo se ukupno 18’041 sudionika.

U popisivanju je uočen loš odaziv mladih. Istaknuto  je da je 97% ispitanika rođeno u Argentini te da je njihova prosječna dob bila 42 godine. Mladi u dobi od 14. do 42. godine, njih 6.800, su posebno anketirani u razdoblju od 23. do 29 ožujka ove godine. Rezultati su pokazali da veliki broj potomaka, čak njih 67%, ne zna hrvatski jezik jer nedostaju mogućnosti za učenje. Iz popisa proizlazi potreba za više projekata s potomcima Hrvata u Argentini. Iako je veliki dio njih vrlo aktivan u hrvatskim zajednicama i udrugama, mnogi nemaju hrvatsko državljanstvo. Zaključak popisa jasno ukazuje da je od velike važnosti u budućnosti promicati pripadnost hrvatskom narodu. Ovo je bio prvi projekt te vrste koji je obuhvatio Hrvate i njihove potomke u jednoj zemlji, a koji bi se mogao provesti i u drugim zemljama. Inače će se i dalje samo procjenjivati i nagađati koliko ima iseljenih Hrvata diljem svijeta, a točni podatci neće biti dostupni.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.